Vieraskolumnit

Miljoona virkaa: Urbaani hiihtoelämys

Eveliina Kutila: "Hiihtokisoja on maailmalla viety keskelle kaupunkia, mutta Suomessa ladut ajetaan metsiin ja peltojen laitaan. Hiihtäminen yhdistyy juttuihin, joita tehdään kaukana kaupungin sykkeestä."

Hiihtäminen on leppoisaa etenemistä metsän siimeksessä, keskellä luontoa. Näin keväthangilla linnut laulavat ja siivittävät hiihtäjän kulkua. Ladun varressa voi bongailla metsän asukkaita: kauriita, oravia, jäniksiä, peuroja. Pohjoisempana Suomessa tokallinen porojakin voi toisinaan hölkytellä vastaan.

Mielikuva hiihtämisestä on aika luonnonläheinen. Hiihtokisoja on maailmalla viety keskelle kaupunkia, mutta Suomessa ladut ajetaan metsiin ja peltojen laitaan. Hiihtäminen yhdistyy juttuihin, joita tehdään kaukana kaupungin sykkeestä.

Espoon Keskuspuiston laduilla mielikuva välillä vähän hymyilyttää. Ollaan kyllä metsässä, mutta ei kovin kaukana urbaanista kerrostalo- ja asvalttielämästä. Kun pimeällä lykkii mihin tahansa suuntaan, niin aina jossain päin horisontissa kajastaa isomman asuinalueen valot.

Välillä espoolaishiihtäjät pyyhkäisevät voimalinjan ali kohti lähimpiä kerrostaloja ennen kuin latu kaartaa seuraavalle metsäosuudelle. Toisessa kohtaa hurja alamäki päättyy nousuun, jossa hetken jo luulee hiihtäneensä jonkun omakotitalon takapihalle.

Keskuspuistosta kotia kohden hiihdellessä radiomaston välkkyvä valo johdattaa oikeaan suuntaan. Hälytysajoneuvojen äänet kuuluvat metsässä pitkälle, eikä lähestyvästä ison tien alituksesta voi erehtyä, sillä liikenteen hurina voimistuu jokaisella potkulla.

Urbaanin hiihtokokemuksen huipentuma on, että Espoossa voi käytännössä hiihtää ruotsalaisen huonekalujätin pihaan. Jos alkaisi käyttää heidän kahvilaansa säännöllisesti latukahviona, niin hommaisikohan tavaratalonjohtaja pihalle suksitelineet? Lihapullat mahassa jaksaisi hiihtää taas vähän pidemmälle.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miljoona virkaa: On typerämpiäkin tapoja hassata aikaa ja rahaa

Miljoona virkaa: Lattusen Väinö

Miljoona virkaa: Lapsiperheen tautiaallolla on myös hopeareunus