Vieraskolumnit

Miljoona virkaa: Yhdistelmäroolit ruokkivat hyvää

Sari Hyvärinen: ”Lapset oppivat aikuisten maailmaa kokouksineen ja matkoineen."

Toisinaan saamme jopa närkästyneitä katseita saapuessamme. Yhden aikuisen sijaan aikuinen ja kolme lasta. ”Et saanut lapsenvahtia?” Hymyilen auttaessani tumppuja pois. ”Päätin ottaa lapset mukaan.”

Kulmienkohottelijoita riittää. En voi olla vakavasti otettava, ammattitaitoinen tai uskottava. Taitaa bisnestä äitinä. Osaaja ja vanhempi samanaikaisesti?

Yrittäjäksi ryhtymisen kantava ajatukseni oli olla läsnä lapsilleni arjessa. Valita, mihin osallistun. Pidemmille reissuille menemme yhdessä. Kerron saapuvani lasteni kanssa, kerron iät ja muut. Annan mahdollisuuden ilmoittaa, ettemme ole tervetulleita. Tällaista vastausta emme ole saaneet koskaan.

Lapseni ovat tottuneet olemaan mukana monessa seikkailussa. He oppivat aikuisten maailmaa kokouksineen ja matkoineen. Ja heidän kauttaan muut näkevät ihmeinä ja uusina kokemuksina monet aikuisten itsestäänselvyydet.

On ilahtuneitakin suhtautumisia. Muisteluita omista kokemuksista, lapsista messuilla. Esittelypöydän alla mahtuivat kuulemma leikkimään huikeita leikkejä. Ja ne, joilla on samanikäisiä lapsia, havahtuvat. Voisivatkohan hekin ottaa lapset mukaan joskus?

Lapseni nauttivat arjen ja uusien elämysten vaihtelusta äiti tukipilarinaan. Näytän esimerkkiä. Voin olla vanhemmuuden tuntosarvet koholla lasten lähettyvillä ja puhua bisnestä, kehittää ja jalostaa, hioa ja luoda. Pystyn olemaan samaan aikaan äiti ja yrittäjä. Moniajon jalo taito.

Annamme kulmienkohottelijoille mahdollisuuden mullistaa maailmankuvansa, eriyttämisen sijaan rikastaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miljoona virkaa: On typerämpiäkin tapoja hassata aikaa ja rahaa

Miljoona virkaa: Lattusen Väinö

Miljoona virkaa: Lapsiperheen tautiaallolla on myös hopeareunus