Vieraskolumnit

Hauraat keski-ikäiset miehemme

Mikä saisi miehet hoitamaan itseään paremmin?

”Koska taas on hautajaiset?” kyselin pikkusiskon kanssa äidiltä. Lapsen näkökulmasta kysymys oli relevantti – me 1960–70-lukujen lapset näimme paljon hautajaisia.

Sodankäyneitä miehiä kaatui toisessa aallossa sydän­kohtauksiin, diabeteksen vakaviin liitännäissairauksiin ja aivoinfarkteihin. Maalaislapselle vanhojen sukulaisten hautajaiset olivat tilaisuus tavata serkkuja, herkutella pikkuleivillä ja ylipäänsä keino päästä välillä jonnekin reissuun.

Nuo ”vanhat sukulaiset” olivat viisi- ja kuusikymppisiä. Sellaisia Matti Nykäsen ja Olli Lindholmin ikäisiä.

Sydän- ja verisuonitaudit sekä tupakointi niittivät satoaan Suomessa, joka jälleenrakennettiin voin, sianlihan ja rasvaisen maidon voimalla. Jälkipolvien joskus pilkkaama Pekka Puskan ja kumppaneiden Pohjois-Karjala-projekti syntyi todelliseen tarpeeseen.

Sinnikäs valistus muutti elintapoja, ja lääketieteen nopea kehitys mullisti kansansairauksien hoidon. Nykyisin viisi–kuusi­kymppisen miehen kuolemaa pidetään poikkeuksellisena, sillä nuoren aikuisen suomalaisen miehen elinajanodote on pidentynyt lähes 79 vuoteen.

Keskuudessamme on silti valtava elintasokuilu: kouluttamaton mies elää keskimäärin kahdeksan vuotta lyhyemmän elämän kuin korkeakoulutettu ikätoverinsa.

Tulojen vaikutus elinajanodotteeseen on koulutustakin suurempi. Alimpaan tuloviidennekseen kuuluva mies kuolee reilusti kymmenen vuotta aikaisemmin kuin ylimpään tulo­viidennekseen kuuluva serkkupoikansa.

Pisimpään Suomessa elää hyvätuloinen nainen: keski­määrin 87-vuotiaaksi. Köyhäkin nainen elää lähes yhtä pitkään kuin hyvätuloinen mies.

Onko kyse vain elintavoista, vai hoidetaanko köyhiä ja rikkaita eri tavalla?

Viime vuosituhannen lopulla huomattiin, että alueelliset erot sepelvaltimotaudin hoidossa olivat suuret. Sitä paitsi hyvin koulutetuille potilaille tehtiin muita useammin pallo­laajennuksia ja ohitusleikkauksia sekä määrättiin tehokkaimpia lääkkeitä. 

Tätähän sote-uudistuksen on luvattu korjaavan, mutta parantuneet elämäntavat ovat jo onneksi hieman kaventaneet kuolleisuuseroja.

Helsingin yliopistossa elinajanodotteen eroja tutkivan Lasse Tarkiaisen mukaan auttaisi paljon, jos alimmissa sosiaaliryhmissä saataisiin alkoholista ja sydäninfarkteista johtuvat kuolemat harvinaisemmiksi.

Mikä saisi erityisesti miehet hoitamaan itseään paremmin? Viisvitoset miehet kuolevat viereltämme ihan tavallisiin tauteihin, joita he keski-ikäisen suomalaisen miehen tapaan vähättelevät ja jättävät tutkimatta ja hoitamatta.

Mieskin on hauras ja särkyvä – sen tunnustaminen vasta vahvuutta onkin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Nykäsen omaiset saapuivat kappelille – mäkimiehistä paikalla Ahonen ja Weissflog

Mäkihyppäääjä Matti Nykänen haudataan tänään, hautajaissaattoa voi tervehtiä Jyväskylässä reitin varrelta

Hengähdyspaikka: Mumman ikonostaasi