Vieraskolumnit

Kuolemaantuomittu karkasi teloittajiltaan

Miksi jäädä mukiloitavaksi toinen käsi selän taakse sidottuna, kun voi astua kehään molemmat kädet vapaana

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on nopeampi kuin Twitter – ja huomattavasti nopeampi kuin oppositio.

Soten kaaduttua olin Kampin metrolaiturilla naputtelemassa Twitteriin terävää poliittista analyysiä, jonka sanoma kuului: Soten kaatuminen teki Sipilän hallituksesta käytännössä toimitusministeristön. Sen missio ja koheesio katosivat laakista. Vaalikampanjat alkakoon!

Ennen kuin ehdin julkistaa kaivonsyvän mietelmäni henkeä haukkovan maailman luettavaksi, kännykään tuli uutinen: Pääministeri Sipilä vie hallituksensa eronpyynnön presidentille.

Kyllä ketutti. Jos olisin tuikannut tviitin bittiavaruuten aavistusta aikaisemmin, voisin vielä Iltaruskon journalistikodissakin hehkutella, kuinka osasin ennustaa hallituksen eron.

Ammennan lohtua siitä, että oppositio tuli vielä enemmän yllätetyksi. Soten kaaduttua se hieroskeli käsiään ja hamuili ehkä jo välikysymystä Sipilän hallituksen kaatamiseksi.

Myös kyselytunnilla olisi ollut rynnäkköryhmä valmiina tulittamaan hallitusta soten vuoksi. ”Kanna vastuusi Sipilä ja eroa!”

Kun Sipilä ehtikin erota, slogan vaihtui lennosta: ”Pääministeri pakenee vastuutaan!”

Poliitikko kantaa viime kädessä vastuunsa vaaleissa. Tällä kertaa tämä ei kuitenkaan koske yhtä hallituspuolueen johtajaa, Timo Soinia (smurf.), joka ei aio alistaa hillotolppailuaan kansan arvioitavaksi eduskuntavaaleissa. Mutta Sipilä aikoo.

Eduskunta lähtee vaalilomalle tämän viikon lopussa. Hallitus erosi siis puolitoista viikkoa ennen kuin eduskunta olisi joka tapauksessa kirmannut vaalikentille.

Tuo puolitoista viikkoa olisi kuitenkin ollut oppositiolle sen toivomaa herkullista prime time -aikaa eduskunnassa. Se olisi käyttänyt jokaisen kalupakissa olevan konstin Sipilän hallituksen rusikoimiseksi kaikilla valtiopäiväjärjestyksen tarjoamilla lyömäaseilla.

Sipilä ei jäänyt teloitustaan odottamaan vaan karkasi kiväärikomppanian edestä ennen tulikomentoa. Insinööri löysi kadonneen poliittisen pelisilmänsä – mutta vastuunkannon puutteesta ei ole kyse.

Miksi jäädä mukiloitavaksi toinen käsi selän taakse sidottuna, kun voi astua kehään molemmat kädet vapaana?

Jos jonkun olisi pitänyt kantaa vastuuta ja erota, niin se oli Alexander Stubb (kok.), joka peri konkurssihallituksen edellisellä vaalikaudella Jyrki Kataisen (kok.) paettua Brysseliin.

Paria ministeritason rintamakarkuria lukuun ottamatta ihan oikeat vastuuhenkilöt ovat vaaleissa kansan tuomiolla.

Kirjoittaja on politiikan toimittaja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Säätytalolla on sovittu 18 maakunnan sote-uudistuksesta – pääkaupunkiseudun asema selvitetään erikseen

Pekan pyssystä: Oppositioneuvottelut loppusuoralla

Sote-uudistus edellyttää avointa dialogia