Vieraskolumnit

Metsähallitus tekee jahdin vaikeaksi

Vaikka ihminen kykenee lentämään kuuhun asti, Suomen valtion metsästyslupien myyntiin ei ole saatu tehtyä toimivaa järjestelmää.…

Eduskunnan eräkerho on hyvä esimerkki, kuinka metsästys yhdistää suomalaisia yli puoluerajojen. Olitpa demari tai kepulainen, vassari tai kokkari, jos olet eräharrastaja, tervetuloa samoille tulille.

Lainsäätäjä on ymmärtänyt, että Suomessa metsästys on jokamiehen harrastus, johon kaikilla pitäisi olla mahdollisuus.

Metsästysseuraan kuulumaton ja maata omistamaton harrastaja pääsee jahtiin vaikkapa valtion maille.

Metsähallituksen kankea byrokratia saattaa kuitenkin tuottaa ikäviä yllätyksiä.

Valtion kanalintuluvat tulevat myyntiin määrättynä päivänä kesän alussa. Alkaa mieletön varausrumba. Metsähallituksen lupaorganisaation puhelinlinjat ja nettiyhteydet ruuhkautuvat silmänräpäyksessä, kun innokkaat erämiehet ryntäävät linjoille.

Vaikka ihminen kykenee lentämään kuuhun asti, Suomen valtion metsästyslupien myyntiin ei ole saatu tehtyä toimivaa järjestelmää.

Yleensä varaan hyvissä ajoin Metsähallituksen vuokrakämpän jahtimaiden läheltä. Useimmiten se onnistuu, vaikka syys–lokakuun jahtiviikot ovat ruuhkaisia myös kämppämarkkinoilla.

Mitään takeita minulla ei kuitenkaan ole, että saisin samalle viikolle valtion metsästysluvat. Ne pitää ostaa erikseen ja monesti on käynyt niin, että kämppä on saatu varatuksi yhdelle viikolle, mutta lupia onkin enää vapaana aivan toiselle viikolle.

Ennen matkailuyrittäjä saattoi vuokrata kämpän ja myydä asiakkaalleen myös luvat samalle viikolle. Koska lupamyynti on nykyään viranomaistoimintaa, näin ei enää voi menetellä. Metsästysmatkailija ei ole valtiolle asiakas, vaan hallintoalamainen.

Homma voi mennä pieleen myös toisinpäin. Eräänä vuonna onnistuin saamaan porukalle luvat, mutta kämppä oli jo varattu. Päätimme majoittua kämpän lähellä olevalla laavulle. Ensimmäisenä iltana huomasimme, ettei varatuksi ilmoitetulla kämpällä ollutkaan ketään. Soitin suoraan metsästä Villin Pohjolan kämppävaraukseen. Selvisi, ettei kämppä ollutkaan varattu. Niinpä tein varauksen siltä seisomalta ja sain hakea avaimet seuraavana päivänä läheisestä kirkonkylästä.

Yksi jahtipäivä meni osaltani haaskuuseen, mutta loppuviikoksi saatiin katto pään päälle.

Miksi ei taas otettasi mallia Ruotsista? Voit varata kämpän ja ostaa luvat samalla kertaa. Paperit odottavat sinua kämpän pöydällä, kun tulet paikalle. Jos metsästysmatkailua halutaan kehittää, tämän pitäisi olla mahdollista myös Suomessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Naakkoja pitää vähentää

EU:ssa valmisteilla lyijyn totaalikielto ammuksissa ja kalastusvälineissä – "Osasta metsästysaseita voi tulla käyttökelvottomia"

Katso video: Oppiiko vanha koira uusia temppuja? Se testataan rusakkojahdissa