Vieraskolumnit

Miljoona virkaa: Valintoja ohuin tiedoin

Eveliina Kutila: Kuinka moni vastaa vaalikoneiden kysymyksiin todella huolellisesti ja jokaiseen kysymykseen oman kantansa miettien?

Tässä vaiheessa kevään eduskuntavaalikampanjointia on tunnustettava, että oman ehdokkaan etsiminen on jäänyt viime tippaan. Eipä sillä, vaikka olisin aloittanut ehdokkaiden karsimisen jo hyvissä ajoin, joudun usein vaalien alla toteamaan kuinka ohuin tiedoin lopulta teen oman valintani.  Aika ei yksinkertaisesti riitä tutustua ehdokkaiden lupauksiin ja kirjoituksiin kovin syvällisesti.

Turvaudun oman ehdokkaani valinnassa jo ties kuinka monetta kertaa vaalikoneisiin. Mutta käsi sydämelle, kuinka moni vastaa koneiden kysymyksiin todella huolellisesti ja jokaiseen kysymykseen oman kantansa miettien. Ylellä ja Helsingin Sanomilla on kysymyksiä 30, Aamulehdellä 25. Puolessa välissä jo puuduttaa. Saisinko valita vain kymmenen minulle ratkaisevinta asiaa ja nähdä tulokset niiden perusteella?

Ehdokkaiden näkemystä on kysytty kaikesta mahdollisesta, mistä eduskunnassa päätetään. Rehellisesti sanottuna moni kysymys on sellainen, etten ole asiaan perehtynyt niin hyvin, että minulla olisi mielipidettä. Vastaan en osaa sanoa monta kertaa peräkkäin. Tai sitten saivarten kysymyksenasettelujen merkityksiä, enkä etene mihinkään suuntaan. Joten yllättääkö tuo, jos lopputulokset ovat kummallisia.

Olenkin jättänyt vastaamisen vähemmälle, vaikken ole vaalikoneita kokonaan hyljännyt. Karsin muutaman ehdokkaan muiden lähteiden perusteella ja etsin heidän vastauksensa eri tahojen koneista.

Luen erityisesti heidän perustelujaan vastauksille, sillä ne paljastavat paljon enemmän ehdokkaan ajatuksista kuin yksioikoinen vastaus täysin eri mieltä–täysin samaa mieltä -akselilla. Sitä paitsi jokaisen tulevan kansanedustajan on pystyttävä perustelemaan mielipiteensä, joten niitä voi pitää jonkinlaisena työnäytteenä tulevaa edustajan työtä kohtaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uudet potut voikastikkeella

Santeri Alkiolla on ajankohtaista asiaa

Eduskuntavaaleissa ei nähty vieraan vallan vaikutusyrityksiä – uusi ilmiö olivat valevaalimainokset