Vieraskolumnit

Miljoona virkaa: Mielikuvitus tuottaa todellisuutta

Eveliina Kutila: "Ruuhkainen uima-allas, tungos kaupoissa tai ryysis ravintolassa ei myy. Ymmärrän sen. Mutta autioista rannoista ja hiljaista kujista tulee jo ennakkoon huijattu olo."

Piha on vielä lumipeitteessä eteläisessäkin Suomessa, mutta katse on jo suunnattu tulevan kesän lomaan. Useampi joutohetki on tullut viime aikoina googlailtua ja surffailtua matkanjärjestäjien sivuilla sekä erilaisilla matkailusivuilla.

Silmiinpistävää on, kuinka vähän ihmisiä matkailua markkinoivilla sivustoilla kuvissa on. Ravintolat on kuvattu täysin ilman asiakkaita, kuvassa on korkeintaan kokki tai tarjoilija. Hotellin uima-altaalla ei ole ketään aurinkoa palvomassa eikä vanhankaupungin kauppakujilla näy kuin korkeintaan muutama ihminen.

Ruuhkainen uima-allas, tungos kaupoissa tai ryysis ravintolassa ei myy. Ymmärrän sen. Mutta autioista rannoista ja hiljaista kujista tulee jo ennakkoon huijattu olo.

Jos sesonkiaikaan on lähdössä reissuun, todennäköisyys löytää suositulta lomasaarelta ranta vain omaan käyttöön on aika pieni. Sitä paitsi perillä kohteessa ruokapaikkaa etsiessä typötyhjä ravintola on epäilyttävä – joko ruuassa tai palvelussa on vikaa, jos asiakkaita ei ole.

Jotta saisin todenmukaisen kuvan mahdollisesta lomakohteesta, yritän kuvitella kuviin ihmisiä. Mietin, miltä paikassa näyttää, kun rantabulevardin kahvilat ovat täynnä ja uima-altaan ympäriltä kaikki aurinkotuolit on varattu. Sieluni silmillä piirrän kuviin parvekkeen kaiteelle kirjavat rantapyyheliinat roikkumaan ja hotellihuoneen sellaisena kuin se näyttää sitten, kun sinne on kaikki omat reissukamat levitelty.

Odotukset ainakin ovat silloin totuudenmukaisemmat kuin mitä markkinointikuvien perusteella syntyvät mielikuvat ovat. Vaatii vain hieman mielikuvituksen käyttöä, että totuuden saa kaivettua esiin internetin kuvien takaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uudet potut voikastikkeella

Miljoona virkaa: Vanhemman kesälaidun

Kysely: Huoli ilmastonmuutoksesta ei vaikuta suomalaisten lomamatkoihin