Vieraskolumnit

Pekan pyssystä: Eka kertaa eduskuntaan

Pekka Ervasti antaa kuusi vinkkiä työssään aloittaville uusille kansanedustajille.

Tervetuloa taloon, uusi kansanedustaja! Työsi kansakunnan palveluksessa alkaa.

Edessä on neljä vuotta uutteraa aherrusta uudelleenvalinnan puolesta – jos hallituskoalition yhtenäisyys sen sallii.

Tässä muutama vinkki, joista voi olla apua.

1. Pukeutuminen. Eduskunnan pukukoodi on nykyisin aika vapaa. Melkein kaikki on jo nähty salissa: nahkahousut, minihame, villapusero ja baskeri.

Työmatkalla maakunnassa voi hortoilla hotellin käytävällä vaikka ilkosillaan, kuten Raimo Vistbacka (pers.) aikoinaan osoitti.

2. Talo. Päärakennuksessa on vaikea eksyä. Se on suorakaiteen muotoinen. Kun kävelet sinnikkäästi suoraan eteenpäin, päädyt yleensä lähtöpisteeseen. Keskeiset hot spotit ovat istuntosali, kuppila, työhuone, ryhmähuone, valiokuntahuone ja aika monelle myös sauna.

Istuntosalissa edessäsi on neljä äänestysnappia. Koeta opetella nappulat ulkoa, ettei käy kuin Emma Karille, joka sekosi niiden kohdalla viime vaalikaudella pari kertaa. Vahva meriitti vihreiden tulevaan puheenjohtajakisaan.

3. Kuppila. Tärkeä, mutta myös vaarallinen paikka. Löysä läppä varsinkin toimittajien pöydässä saattaa päätyä lööpille. Pikkukahvi maksaa 90 senttiä. Kuulostaa edulliselta, mutta kun Anetjärven ompelevat työläisnaiset tulevat vieraaksesi, kulukorvaus hupenee eksponentiaalisesti.

4. Palkka ja työajat. Nämä ovat eduskunnassa kohillaan. Palkkaa tulee minimissä seitsemisen tonnia kuukaudessa, nestoreille vielä enemmän. Vanhempainlomalla saat täyttä palkkaa toisin kuin hallintoalamaiset. Kulukorvausta sinulle maksetaan parhaimmillaan pari tonnia – ja se on verotonta. Taksit, kotimaan lennot, junat ja bussit ovat ilmaista kyytiä.

Ole kuitenkin varovainen, iltapäivälehdet tsekkaavat, kuinka paljon kukin on suhannut. Vapaita on nelisen kuukautta vuodessa, mutta tosiasiassa kukaan ei erityisemmin läsnäolojen perään huutele, koska ei niitä mihinkään systemaattisesti kirjata.

5. Tietopalvelu kerää sinulle kulloinkin tarvitsemasi faktat. Niitä luovasti puheeseen sirottelemalla voit perustella millaista poliittista pajunköyttä tahansa.

6. Työ. Tehtäväsi on säätää lakeja, joita sitten on tasavallassa tarkoitus noudattaa – paitsi, jos on kansanedustaja kuten vaalirahajupakka aikoinaan osoitti.

Pääosa duunista tehdään valiokunnissa. Se on tylsänpuoleista ahertamista, mutta kysyy oikeastaan vain lujaa takapuolta. Istuntosalissa on hyvä joskus myös jotakin sanoa – ainakin silloin, kun ne Anetjärven ompelevat työläisnaiset istuvat lehterillä.

Työn iloa!

Kirjoittaja on politiikan toimittaja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Liike muuttuu puolueeksi

Voi sateentekijöitä!

Syyskauden ensimmäinen suullinen kyselytunti tänään – eilen keskusteltiin Postista