Vieraskolumnit

Passipaikalla: Toisten nuoteista

Keskusta rynnii kovalla tohinalla opposition rotkoon. Maalaisliiton historian ylivertainen taktikko Juho Niukkanen murahti aikoinaan, että hallitukseen on mentävä aina kun pääsee.

Ikäpuhemiehen rooli valtiopäivien alussa on näkyvä mutta tarkkaan nuotitettu. Jopa eduskunnan historian kaikkien aikojen vanhin kansanedustaja Jörn Donner, 80, (r.) joutui lausumaan valmiit vuorosanat. Nykyinen ikäpuhemies Erkki Tuomiojakaan, 72, (sd.) ei ole tottunut pitämään muiden kirjoittamia puheita.

Sosialidemokraatit ovat kuin keskusta viime kaudella. Vaalivoiton siivellä eduskuntaan luikahti joukko harmaita veteraaneja kunniakierrokselle.

Kymmenen vanhimman edustajan joukossa kököttää viisi demariukkoa. Ainoa nainen, eduskunnan vanhaemäntä on Satu Hassi, 67, (vihr.).

Ay-liike työntää demariryhmään keski-ikäisiä naisia. Nuoria siitä tuutista tulee harvoin.

Ei ihme, että SDP kohtelee Eveliina Heinäluomaa, 31, kuin kruununjalokiveä. Hän on puolueen untuvikoista ainoa nuoreksi laskettava, mutta eduskunnassa on pitkästi toista kymmentä häntä nuorempaa.

Jussi Halla-aho (ps.) ja Merja Kyllönen (vas.) imevät EU-parlamentin huippuedut viimeiseen pisaraan. Mika Raatikainen (ps.) saa jatkaa eduskunnassa heinäkuuhun, samoin pätkäpalaaja Risto Kalliorinne (vas.).

Lomakauden alkaessa vakinaiset palaavat nauttimaan edustajapalkkaa kuin vanhat kansakoulunopettajat. Sijaiset potkitaan kujalle.

Keskusta syyttää vaalitappiosta yksimielisesti puheenjohtaja Juha Sipilää. Unohdetaan, että ilman Sipilän tuomaa tilapäistä nostetta keskusta olisi jatkanut jo viime vaaleissa liukasta alamäkeään. Sipilällä on sama rooli kuin Jorma Ollilalla Nokiassa.

Keskusta rynnii kovalla tohinalla opposition rotkoon. Maalaisliiton historian ylivertainen taktikko Juho Niukkanen murahti aikoinaan, että hallitukseen on mentävä aina kun pääsee. Eri asia on, pääsisikö keskusta tai kysytäänkö sitä edes.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

SDP juhlii viikonloppuna 120-vuotista matkaansa – Globalisaatio on ollut työväenliikkeelle hankala paikka

Lännen Media: kansanedustaja Erkki Tuomioja kannattaisi SDP:n ja vasemmistoliiton yhdistämistä

Tilit tasan