Vieraskolumnit

Miljoona virkaa: Lapsiperheen tautiaallolla on myös hopeareunus

Eveliina Kutila: "Vajaan yhdeksän vuoden vanhemmuus on vääristänyt perspektiiviä sen verran, ettei meinaa muistaa, millaista aika ennen lapsia oli."

Kevään tautiaalto iski perheeseemme oikein kunnolla. Suunnitelmia pitää pistää päivittäin uusiksi sen mukaan, kuka on vuorostaan kipeänä ja kumpi vanhemmista pystyy hoitamaan potilaita.

Mukavia juttuja piti perua, harrastukset piti hetkeksi unohtaa ja juhlat jättää juhlimatta.

Olisi ollut helppoa kaiken säädön keskellä jäädä vellomaan ”kuinka rankkaa tämä lapsiperheen elämä onkaan” -kuplaan. Jatkuvasti on joku kipeänä ja sairastuvalla päivystäessä työt kasaantuvat toisaalla. Kärttyisten lasten kanssa neljän seinän sisällä kökkiessä tuntui, että taudin lisäksi iskee mökkihöperyyskin. Ihan marttyyriksi olisin voinut heittäytyä viimeistään siinä vaiheessa, kun olin itse kipeä, mutta samalla oli hoivattava lapset terveiksi.

Vajaan yhdeksän vuoden vanhemmuus on vääristänyt perspektiiviä sen verran, ettei meinaa muistaa, millaista aika ennen lapsia oli. Silloinkin meni suunnitelmia uusiksi yllättävien syiden vuoksi ja kivoja asioita jäi tekemättä. Ihan samalla lailla sinkkuna sairastaessa työt kasaantuivat.

Toki kertoimia on nyt enemmän, kun neljän ihmisen sairastelut vaikuttavat kaikkien aikomuksiin. Mutta ei meillä koko ajan ole joku kipeänä, ja harvoin sairastelut päivätolkulla kestävät.

Jos sairasteluviikolle haluaa hopeareunuksen etsiä, niin poikkeusviikkojen ansiosta osaan olla luova muuttuvissa tilanteissa. Vaihtoehtoinen skenaario asioiden hoitamiseksi tulee selkärangasta, mikä ei ole ollenkaan hullumpi taito jatkuvassa muutoksessa olevassa maailmassa.

Vanhemmuuden supervoimiin kuuluu ehdottomasti arjessa luovasti toimiminen. Tulevana viikonloppuna juhlistan vanhemmuutta tämä mielessä ja toivon, että kaikki muutkin äiti-ihmiseksi itsensä tuntevat tekevän saman.

Kirjoittaja on MLL:n tiedottaja.

Lue lisää