Vieraskolumnit

Hengähdyspaikka: Uskosta hyötyä?

Jeesus ei luvannut seuraajilleen tasaisia teitä ja kevyitä kantamuksia. Mutta Hän lupasi olla seuraajiensa kanssa joka päivä maailman loppuun saakka.

Kristillinen usko ja oma vakaumus eivät suojaa ketään elämän murheilta ja vastoinkäymisiltä. Ne eivät ole vakuutus onnettomuuksien varalta. Useinkaan sairas ei parannu, vaikka esirukoilijoita olisi suuri joukko. Perhe voi hajota tai omaisuus mennä, vaikka kirkossa kävisi joka pyhä.

Eipä Jeesus luvannutkaan seuraajilleen tasaisia teitä ja kevyitä kantamuksia. Mutta Hän lupasi olla seuraajiensa kanssa joka päivä maailman loppuun saakka. Hän opetti myös Isä meidän -rukouksen, jossa pyydetään Jumalan tahdon toteutumista myös maan päällä sekä jokapäiväistä leipää.

En voi silti sille mitään, että huomaan yhä useammin miettiväni: Mitä yhteyttä on surullisen yleisillä nuorten mielenterveysongelmilla ja aikuisten masennuksella sekä sillä, että suomalaiset ovat viime vuosikymmeninä kiihtyvästi luopuneet kristillisestä kasvatuksesta, tavoista ja tunnustuksesta sekä eronneet kirkoista?

Nuorille tarjotaan tuhannesta tuutista malleja siitä, miten olla hyvännäköinen ja suosittu. Jos ihmisentaimella ei ole turvallista perustunnetta siitä, että häntä rakastetaan sellaisenaan, ulkoiset vaatimukset voivat käydä musertaviksi.

Kasvattajilla on tässä keskeinen tehtävä maailmankatsomuksesta riippumatta. Ei heidän tehtäväänsä vaikeuta se, että he välittävät lapselleen uskoa kaikkia luotujaan ehdoitta rakastavaan Jumalaan, jonka johdatukseen voi elämänsä uskoa.

Jos lapsi kasvaa tunnossa, että hän aivan omana itsenään on paitsi vanhempiensa myös Jumalan rakkauden kohde, itsetunto vahvistuu terveellä tavalla; sellaisella tavalla, johon ei kuulu toisten jalkoihin tallaaminen oman erinomaisuuden kustannuksella. Onhan jokainen muukin ihminen Jumalalle arvokas ja rakas.

Jos perheissä, työpaikoilla ja kaikessa yhteiselämässä muistettaisiin ja noudatettaisiin enemmän Jeesuksen opettamaa lähimmäisenrakkautta, olisi vähemmän itsekeskeisyyttä, kiusaamista, selän takana puhumista – niitä syitä, jotka uuvuttavat ja masentavat niin monia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hengähdyspaikka: "Yksi purkaa ahdistustaan urheilemalla, toinen viiltelee ranteitaan ja kolmas korkkaa viinipullon"

Hengähdyspaikka: Rauhoittava mökä

Hengähdyspaikka: Mutta suurin niistä on rakkaus…