Vieraskolumnit

Passipaikalla: Muskelit pullistelevat

Passipaikalla kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Vaalikauden alkuviikot eduskunta noudattaa leikkikoulun lukujärjestystä. Ensimmäinen lakiesitys on silti ehditty käsitellä loppuun. Kuvaavaa, että puhemies Antti Rinne (sd.) vei ratkaisevan istunnon läpi kahdessa minuutissa.

Eduskunta korjasi teknisluontoisesti erään verolain voimaantulosäännöksen. Lyhyen matkan varrella Leena Meri (ps.) ehti paapattaa lakien heikosta valmistelusta ja puhujalistan kärkipaikkaa tavoitteleva Timo Heinonen (kok.) toivoa keskustalle muskeleita yrittäjien puolustamiseen hallitusneuvotteluissa.

Ensimmäisen tosikeskustelun eduskunta käy hallitusohjelmasta. Kyselytunneilla uusilta ministereiltä voi toivoa asiavastauksia syksymmällä, jos he lukevat koko kesän ahkerasti läksyjään.

Vanhan hallituksen toimintakertomusta käsiteltiin vielä viime kauden nuoteista. Sinuhe Wallinheimo (kok.) totesi, että tuloerojen ja pienituloisuuden kasvu näyttää pysähtyneen. Pia Viitanen (sd.) kertoi Tammelantorilla tiedettävän, että eriarvoistumiskehitys on mennyt valtavasti eteenpäin.

Minna Reijonen (ps.) väitti, että jos hanke on digi, bio tai sote, rahaa tulee reilusti, mutta sen käyttöä ei valvota. Raju syytös valtiontalouden tarkastusviraston niskaan heti kättelyssä.

Eteläpohjalainen Juha Mäenpää (ps.) lähestyi tuohtuneena puhelintolpan kautta. Vihjailin pari viikkoa sitten hänen poikenneen kaidalta tieltä.

Totta tosiaan olin sekoittanut kaksi perussuomalaisten pohjalaista voimailulajien miestä. Se olikin vaasalaisedustaja, jota kamppailu-urheilu ei pystynyt pitämään laillisuuden poluilla.

Mäenpää määritteli minut ammattitaidottomaksi toimittajaksi. Oikeassa hän oli. Ammattitaitoon kuuluu tarkistaa.

Suorat nuotit Mäenpäällä on myös eduskunnan puhujapöntössä. Hän ilmoitti, että vastakkainasettelun aika ei ole ohi. Nyt se alkaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rinne sotilaallisesta avusta EU-maalle: "Meilläkin olisi varmaan hälytys päällä ja joukkoja tarvitaan täällä"

Komission puheenjohtajapeli ei sittenkään selvä – Rinne ei sulje pois uutta pääministereiden kokousta: "Valinnan olisi voinut hoitaa paremmin, mutta ei hoidettu"

Rinne tapasi Merkelin – kertoo pitävänsä edelleen kiinni Urpilaisen nimittämisestä komissaariehdokkaaksi