Vieraskolumnit

Simonkadun pääekonomisti: Poliittisesti korrektisti Ruotsissa

Simonkadun pääekonomisti ennustaa Ruotsin avaavan ydinvoimapäätöksen uudestaan.

Jännittävää, vad spännande!

Ruotsi ja ruotsalaiset eivät tunnetusti pidä jännityksestä – kuuluisista dekkareistaan huolimatta.

Seurasin EU-vaalikeskustelua ja kampanjointia Tukholmassa parisen viikkoa. Poliittisesti korrektia, hyvin tapakasvatettua, konsensusta kansankodissa.

Ja hyvä niin.

Ilmastopolitiikasta ja Ruotsin edelläkävijyydestä maailman turuilla poliittiset puolueet moderaateista sosiaalidemokraatteihin ja kristillisiin tuntuivat olevat yhtä mieltä, ympäristöpuolueesta puhumattakaan. Ruotsidemokraateilla on itsenäisempi linjansa.

Energiapolitiikassa on selvästi ollut heräämistä ydinvoiman suuntaan. "Kärnkraft är klimatkraft", julisti kokoomuspuolue Moderaatit EU-vaalijulisteissaan.

Ruotsin energia-ala ja poliitikot ovat panneet merkille Suomessa jo tehdyt investoinnit ja laskelmat myös ydinjätteen pysyvään varastointiin Olkiluodon kallioon, Onkaloon. Talouslehti Dagens Industri (Di 20.5.2019) viittasi Suomen ydinvoimayhtiöiden ratkaisuun, jossa riski säteilyvuodolle on pyöreä nolla.

Tekniikka ja investointirahat ovat olemassa. Myös Ruotsin vastaavaan onkaloon.

Jos Ruotsi ei olisi onnettomassa ydinvoimapäätöksessä päättänyt sulkea Barsebäckin ydinvoimalaa ennenaikaisesti, olisivat nämä reaktorit laskelmien mukaan ehkäisseet toimiessaan 300 miljoonan hiilidioksiditonnin päästöt Ruotsissa.

Se vastaa 30 vuoden henkilöautoliikenteen päästöjä.

Ruotsissa on poliittisesti korrektia puheissa paheksua lentämistä ja autoilua, mutta missään en ole nähnyt liikenteessä niin paljon suuria ja uudehkoja henkilöautoja kuin Tukholman Östermalmilla. Volvoja, Audeja Bemareita, Range Rovereita – ladattavia hybridejäkin.

Ehkä autoilun vähittäinen sähköistyminen on luonut polkua myös ydinvoima-ajattelun uudelleen avaamiseksi. Ruotsi on kymmenessä vuodessa syrjäyttänyt suuren osan energiantuotannon päästöistään.

Nyt aika voi olla sopiva uudelle ydinvoimapäätökselle. Kristillisdemokraatit ja moderaatit ovat jo esittäneet tukensa Vattenfallin Ringhals 1:n ja 2:n sulkemisen peruuttamiseksi. Sosiaalidemokraattien Stefan Löfvenin päätöstä odotellaan.

Kaskun mukaan jännittävintä, mitä ruotsalainen saattaa ajatella on kadun ylitys päiväsaikaan.

Turvallisuushakuinen ja kilpailukykynsä varmistava Ruotsi keksii todennäköisesti ydinvoiman uudestaan.

Poliittisesti sopivan korrektisti.

Simonkadun pääekonomisti tarkastelee talouden käänteitä joka toinen viikko. Kirjoittaja on taloustoimittaja ja koulutukseltaan ekonomisti.

Lue lisää

Ruotsissa koronaan liitetyissä kuolemissa rikottiin 4 000:n raja – valtionepidemiologi Anders Tegnellin mukaan tilanne vanhainkodeissa on parantunut selvästi

Pakkanen puraisi pahoin perunaa Skoonessa - kesäperunan sato viivästyy

Virus etenee kuin kumipallo

Putin höllentää Venäjän koronarajoituksia tiistaista lähtien