Pekan pyssystä: Viisikko ja Oodi ilolle - Vieraskolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Vieraskolumnit

Pekan pyssystä: Viisikko ja Oodi ilolle

"Pakkoruotsi palaa lukioihin, ja Vaasa saadaan laajan terveyspäivystyksen piiriin."

Tuleva hallitus julkisti ohjelmansa Helsingin uudella keskustakirjastolla modernin citykulttuurin sydämessä.

Oodi symboloi sykähdyttävällä tavalla nykypäivän Suomea. Talosta on tullut rautatieasemaakin rauhattomampi hollitalli, jonka ovella partioivat romanialaiset yksityisyrittäjät ja jonka sisällä on suunnilleen saman verran vartiointiliikkeen väkeä kuin kirjoja. Justiinsa siitä tunnistaa nykyään hyvän kirjaston.

Uuden hallituksen ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa on aina kaikilla mukavaa. Ainoastaan nykyinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) hymyili väkinäisesti kuin velkainen isäntä. Ei edes tuoreen hallitusohjelman ylistävä kirjaus, jonka mukaan ”talous- ja työllisyyskehitys on ollut viime vuodet vahvaa”, saanut poikamaisia hymykuoppia insinöörin poskipäihin. Olisi kannattanut nauttia tunnustuksesta. Samanlaista kiitosta Sipilän hallitus ei saanut kertaakaan tällä vaalikaudella oppositiolta – kepun tulevilta hallituskumppaneilta.

Ehkä onnellisin puoluejohtaja Oodissa oli Anna-Maja Henriksson, joka saattoi huokaisten todeta, että RKP on palannut neljän vuoden korpivaelluksen jälkeen ikiaikaiselle nautintapaikalleen valtioneuvostoon. Näyttää kaiken lisäksi siltä, että RKP:n kaikki tulevan vaalikauden saavutukset on pääosin sovittu jo ennen kuin hallitus edes nimitetään.

Pakkoruotsi palaa lukioihin, ja Vaasa saadaan laajan terveyspäivystyksen piiriin. Lisäksi ruotsalaiset saivat Säätytalon yleisessä jakohuumassa vielä toisen ministerisalkunkin. Näin Henriksson ei jää oikeusministeriössä ilman ideologisesti yhteensopivaa kahvikaveria.

Siitäkin Henriksson oli tyytyväinen, että hallitus oli päättänyt järjestää infonsa nimenomaan kirjastossa. Hän ahmi nuoruudessaan brittiläisen Enid Blytonin Viisikko-seikkailuja. Tämä oli jotenkin arvattavissa, sillä Viisikoissahan syötiin vähän väliä ja myös Suomen Viisikko osoitti sammumatonta ruokahalua yhteisten eväiden mussutteluun jo Säätytalolla.

Ellei valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski olisi johtanut tiedotustilaisuutta kuin Kremlin portinvartija antamalla eniten kysymyksiä itselleen, olisin ehkä udellut Henrikssonilta, mitä Viisikkoa hän pitää parhaimpana. Nopealla haulla Googlesta löytyy muutama lupaava ehdokas Suomen hallitukselle: Viisikko Aarresaarella, Viisikko pulassa ja Viisikko salaperäisellä nummella.

Oli siellä googlessa semmoinenkin teos kuin Viisikko järjestää amfetamiinia, mutta luulen, että kyse on oppositiotrollien jäynästä.

Kirjoittaja on politiikan toimittaja.

Lue lisää

Pietarsaaren kaupunginjohtaja Kristina Stenman nimitettiin yhdenvertaisuusvaltuutetuksi – "Yhdenvertaisuudessa näyttäytyy, miten perusoikeutemme toteutuvat käytännössä"

Hallitus pelaa nyt aikaa maskipakon edessä

Kenraalista lobbariksi räjähtävällä lähtönopeudella – lento F-35:llä katkesi ennakoivaan iskuun

Lääketiede jäi juridiikan jalkoihin