Edustajatoverit tervehtivät Sampo Terhoa kuin tuonelasta palannutta sukulaista - Vieraskolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Vieraskolumnit

Edustajatoverit tervehtivät Sampo Terhoa kuin tuonelasta palannutta sukulaista

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäestä ja kokoomuksen Timo Heinosesta saattaa tulla eduskuntakauden viihdyttävin taistelupari.

Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV tarkastaa perustuslain mukaan valtion taloudenhoitoa ja talousarvion noudattamista. Se ei ole matkalaskuja syynäävä kamreerikonttori, vaan eduskunnan järeimpiä työkaluja hallituksen ja viranomaisten kurissa pitämiseksi.

Kun VTV antaa eduskunnalle erilliskertomuksen hallituksen vuosikertomuksesta, luulisi niiden kansanedustajien innostuvan, joilla on aito kaipuu hankkeiden vaikuttavuuden seurantaan.

Kävikin niin, että VTV tutki Juha Sipilän (kesk.) hallituksen toimintaa 2018, mutta edus­kunta halusi keskustella Antti Rinteen (sd.) tulevan hallituksen ohjelmasta.

Sulavasti oppositioon solahtanut Timo Heinonen (kok.) löysi epäselvyyttä päätöksestä lopettaa niin sanottu aktiivimalli. Alun perin sanamuoto kyyläys lienee kokoomuksen johtajakandidaatin, juristi Antti Häkkäsen saivartelua.

Hallituksen riveihin ponnahtanut Paavo Arhinmäki (vas.) vakuutti, että aktiivimalli lopetetaan ja sillä siisti. Heinosesta ja Arhinmäestä saattaa tulla suuren salin viihdyttävin taistelupari.

Kaikkein nopeimmin hallituskulttuurin omaksui keskusta. Reilussa viidessä minuutissa puolueen viimeinenkin tuoli ammotti tyhjyyttään, eikä kukaan enää saliin palannut.

Eduskunnasta pudonneiden sinisten ministeri Sampo Terho kävi viime töinään esittelemässä opintotukilain väljennyksen. Edustajatoverit tervehtivät häntä kuin tuonelasta palannut sukulaista. Varapuhemies Juho Eerolakin (ps.) kiitteli uskottavan tuntuisesti vielä pari kuukautta sitten petturiksi leimattua ex-puolueveljeä.

Hilkka Kemppi (kesk.) piti tärkeänä, että vastedes muun muassa lukihäiriö määritellään perustelluksi syyksi opintojen viivästymiseen.

Matias Marttinen (kok.) muistutti, että opinto­tuen tulorajoja on nostettu viimeksi 12 vuotta sitten. Jo 40 000 opiskelijalta peritään vuosittain opintotukea takaisin kesätöiden vuoksi.

Lue lisää

Noin 25 kansanedustajaa joutuu etsimään muita matkustusmuotoja, kun Finnair lopettaa liikennöinnin viidelle maakuntakentälle – "Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) varmasti ilomielin pyöräilee Joensuuhun"

Venezuelan tiellä, pauhasi kokoomuksen Eteläranta-siipi

Miksi koronaa ei hävitetä kokonaan, onko tavoitteena laumasuoja – näin hallitus vastaa

Oppositio vaatii hallituksen exit-strategialta enemmän avoimuutta – poikkeusolot jatkuvat, lääkkeiden myyntiä ja lääkärien lomia voidaan yhä rajoittaa