Pekan pyssystä: Mitä voi tehdä käytetyllä ministerillä? - Vieraskolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Vieraskolumnit

Pekan pyssystä: Mitä voi tehdä käytetyllä ministerillä?

"Bernerin poliittisen uran monumentiksi jäi taksiuudistus, josta ei löydy hyvää sanottavaa kuin hänen omissa muistelmissaan."

Neljän vuoden välein juhannuskesäisen Suomen aitovierillä harhailee kodittoman oloisia, hallituksesta vieroitettuja entisiä ministereitä. Autoilijoiden on syytä olla varovaisia, sillä nämä orvot pirut saattavat ryntäillä arvaamattomasti juhannusruuhkassa.

Syksyyn mennessä tilanne yleensä helpottuu. Entisen ministerin ahdistus hellittää muutaman tilityshaastattelun jälkeen, ja hän löytää uuden biologisen lokeronsa politiikan viidakosta.

Entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) hoiteli hommansa loppuun tarkasti kuin uiton peräpään valvoja.

Uusi hallitus, jossa myös kepu on mukana, saateltiin asiallisesti alkuun, ja Sipilä otti bolshevistisella tyyneydellä vastaan paikkansa eduskunnan istuntosalin takarivissä.

Mitään hävettävää tolokun työmiehellä ei olekaan. Työllisyys nousi yli tavoitteiden, ja valtion velanottokin väheni. Se on enemmän kuin muutama edeltäjä sai aikaan.

Kansakin kiitti vaaleissa, ja oma puolue pokkaa vielä syyskuussa valitsemalla Sipilän tilalle uuden johtajan. Tästä on hyvä jatkaa.

Sipilän suosikkiministeri Anne Berner karisti Suomen pölyt jaloistaan jo ennen kuin vanha hallitus lopullisesti kuopattiin. Poliittisen uran monumentiksi jäi taksiuudistus, josta ei löydy hyvää sanottavaa kuin Bernerin omissa muistelmissa.

Muistelmien aika ei kuitenkaan ole vielä, vaan Berneriä kuljettavan taksin takavalot kiiluvat nyt SEB-pankin pääkonttorin portilla. Kepun jäsenkirja taisi lentää laidan yli jo ennen Harmajan majakkaa. Berner on selviytyjä.

Timo Soini sen sijaan terapoi itseään muistelmien kimpussa.

Luvassa on huikea kasvutarina Veikko Vennamon opetuslapsen tiestä SMP:n konkurssipesästä perussuomalaisten Isoon Jytkyyn ja ulkoministeriön hillotolpan kautta takaisin uuteen poliittiseen konkurssipesään ja totaaliseen vaalihaaksirikkoon.

Soinin omin sanoin: tärkeää ei ole, pitävätkö faktat paikkansa, kunhan tarina on hyvä – kattavaa värikuvaliitettä unohtamatta.

Suomalaisen, korruptiovapaan yhteiskunnan ja suurlähettiläsnimityksistä vastaavan presidentin kunniaksi on luettava, ettei Soini naputtele muistelmiaan jossakin Suomen ulkomaanedustustoista vaan kotisohvalla Espoon Iivisniemessä.

Soinin sininen puoluetoveri Jari Lindström on ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi. Paperimies-laborantti-oikeus- ja työministerikokemuksella luulisi jonkinlainen leipäpuu löytyvän, kun Jarpan itsensä neljä vuotta virittämä koneisto ottaa työttömästä kopin ja selättää ex-ministerin ja työmarkkinoiden välisen akuutin kohtaanto-ongelman.

Kirjoittaja on politiikan toimittaja.

Lue lisää

Entiseltä puoluesihteeri Jarmo Korhoselta kovaa kritiikkiä keskustalle: "Eihän Saarikolla ja Kulmunilla ole mitään linjaa – kumpikin ajaa Sipilän laina-autolla"

Entiseen ulkoministeriin Timo Soiniin kohdistuneesta hyökkäysyrityksestä Vantaalla nostettu syyte

Soini tulee jälkijunassa

Eduskunnan istuntosalista löytyy kaksi sataa puppusanageneraattoria