Vieraskolumnit

Passipaikalla: Apparaatin suunta kääntyi

Pekka Alarotu: "Antti Rinne vain palautti politiikan apparaatin pyörimään luonnolliseen kiertosuuntaan: tavoitteet edellä."

Mies voi lähteä valtiovarainministeriöstä, mutta VM ei lähde miehestä. Entinen valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) oli eduskunnan hallitus­ohjelmamarkkinoilla aivan kauhuissaan, kun uusi hallitus suhtautuu budjetin menokehyksiin luovasti.

Hallituksen jokaisen toimen tarkoitus on, että huomenna on paremmin kuin tänään, perusteli pääministeri Antti Rinne (sd.).

VM kaappasi maassa vallan 1990-luvun laman selvittelyissä. Eduskunta on kumileimasimena hyväksynyt VM:n kirjoittamat menokehykset jopa vaalikausiksi eteenpäin.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) rauhoitteli moneen kertaan. Uudistuksia tehdään siinä vauhdissa kuin rahat riittävät.

Todellinen muutos ei liene suuri. Antti Rinne vain palautti politiikan apparaatin pyörimään luonnolliseen kiertosuuntaan: tavoitteet edellä.

Neljä vuotta sitten vihreiden johtaja Ville Niinistö tempaisi suuressa salissa aloitteen. Kun demarit kiehuivat omissa liemissään, vihreät näytti pari vuotta pääoppositiopuolueelta. Aalto kantoi vaaleihin asti.

Kokoomus ei aio antaa saman toistua. Rauhallinen kyläpoliisi Kalle Jokinen vaihdettiin ryhmänjohtajana sähäkämpään Kai Mykkäseen.

Veteraaniedustaja Ilkka Kanerva (kok.) kaipasi keskustelun jäsentämistä asiakokonaisuuksiin. Nyt puheet heiluivat kaksi vuorokautta kaikessa maan ja taivaan välillä.

Pitääkö maan hallituksen todella istua täysilukuisena yön tunteina kuulemassa perussuomalaisten ja tohtori Kimmo Kiljusen (sd.) loputonta keskinäistä inttämistä?

Lulu Ranne (ps.) uskoi syntyvyyden laskevan, koska hallitus panee ilmaston takia lapsiperheet energiaköyhyysloukkuun. Pätkäedustaja Risto Kalliorinne (vas.) muisteli, että kun he vaimon kanssa rupesivat lapsentekoon, ei siinä bensan­hintaa mietitty.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Työllisyysaste junnaa paikallaan – asiantuntija: "Työllisyyskehitys on käytännössä pysähtynyt"

Rinne aloittaa MT:n kolumnistina – tomaattisilakkapihvien reseptiä hän ei paljasta, mutta kirjoittaa sananvapaudesta

Valtaosa ei edes kiukustu