Demokratian edistämisen puolesta - Vieraskolumni - Maaseudun Tulevaisuus
Vieraskolumnit

Demokratian edistämisen puolesta

Riikka Slunga-Poutsalo: "On syytä sen verran maalailla vanhoja vihtahousuja seinille, että nämä hallitusohjelmakirjaukset, saati lupaukset vappusatasista, eivät taida tulla toteutumaan."

Tämä on ensimmäinen kolumnini Maaseudun Tulevaisuudessa. Tunnustan, että vähän jännittää. Olen paininut aiheen parissa jo muutaman päivän. Mistä kirjoittaa? Mistä aloittaa?

Aiheita, joista olisi kipakkaakin sanottavaa, olisi paljon. Toisaalta nyt on kesä ja kaikkien aivojen tulisi vähän levätä.

Ja minkälaisen kuvan itsestäni lukijoille antaisinkaan, jos kävisin politiikan kimppuun ensin edes esittelemättä itseäni! Aloitetaan siis esittelystä.

Hei. Olen Riikka ja olen Perussuomalainen. Tätä kolumnia kirjoittaessani olen vielä puolueeni puoluesihteeri. Kun luet tätä, en ole sitä enää.

Olen työskennellyt kuusi vuotta sen eteen, että puolueemme kasvaisi, menestyisi vaaleissa ja saisi poliittisia tavoitteitaan eteenpäin. Tänään, työni päätöksen aattona, voinen todeta suhteellisen tyytyväisenä onnistuneeni tehtävässä kohtuullisen hyvin.

Puoluesihteerin työtä voisi tylsämielisesti kuvata yrityksen toimitusjohtajan tehtävään. Kyllä, tehtävään kuuluu henkilöstöhallintoa, taloushallintoa, strategioita, markkinointia ja niin edelleen. Mutta myös jotain paljon enemmän.

Kaikkien puolueiden puoluesihteerit yhdessä nimittäin ovat vaalien ammattilaisia, ja vaalit taas ovat tärkein osa demokratiaa. Eli vaatimattomasti voisi todeta, että puoluesihteeri toimii demokratian edistämisen puolesta.

Suomalainen tapa äänestää tavallisia kansalaisia päättämään yhteisistä asioista on jotain ainutlaatuista. Meillä kansalainen pääsee vapaasti valitsemaan puolueen, jonka ajamat asiat ovat itselle tärkeitä.

Tämän lisäksi äänestäjä pääsee valitsemaan myös henkilön, jonka hän katsoo tehtävään sopivaksi. Kansanedustaja voi kokea oikeasti olevansa kansan edustaja. Ja jos oikein töpeksii, jättää tehtävänsä hoitamatta tai muuten menettää kansan luottamuksen, seuraavissa vaaleissa kansa muistaa ja jättää äänestämättä.

Pahimmillaan kansa rankaisee koko puoluetta, ja puolue saattaa menettää ison joukon päättäjiään. Mutta silloinkin äänestäjän päättämässä järjestyksessä. Ah, aitoa demokratiaa parhaimmillaan!

Suomessa demokratia toimii vaalipäivän ääntenlaskuun saakka moitteettomasti. Kaikki, mitä sen jälkeen tapahtuu, onkin sitten oma lukunsa.

Hallituksen muodostivat vaaleissa hävinneet tai nippa nappa voittaneet. Muunlaista tulosta ei edes yritetty saada aikaiseksi. Ministereiden oikeiksi käsiksi nousivat äänestäjiltä rukkaset saaneet. Oi aikoja, oi tapoja.

Yritetään tässä nyt sitten taas seuraavien vaalien aikaan vakuuttaa, että äänestämällä voit vaikuttaa!

Eduskuntavaalien vaalipäivän jälkeen olo on ollut muutenkin hivenen outo, aivan kuin olisi joutunut johonkin aivan toiseen todellisuuteen.

Hallitusohjelmaan on kirjattu kaikki mahdolliset hienot kansaan uppoavat tavoitteet sekä niin isot kuin pienetkin investoinnit. Jokainen hallituspuolue on saanut oman herkkunsa yhteiseksi tavoitteeksi.

Kuka voisi olla edes niin julma, että voisi vastustaa moista toiveiden toteutumisen työlistaa?

On syytä sen verran maalailla vanhoja vihtahousuja seinille, että nämä hallitusohjelmakirjaukset, saati lupaukset vappusatasista, eivät taida tulla toteutumaan. Tai sitten ne toteutetaan väkisin verottamalla lisää ja lisäämällä lainanottoa.

Seuraavalla hallituksella neljän vuoden päästä on siis taas käsissään sotku ja hankalat päätökset.

Mutta emme murehdi sitä nyt. Aurinko paistaa ja Suomen kesä on parhaimmillaan. Itse ajattelin viettää hetken ihan oikeata lomaa. En muista, koska viimeksi sen olisin tehnyt.

Kirjoittaja on kansanedustaja (ps.)

Demokratia toimii vaalipäivän ääntenlaskuun saakka moitteettomasti.
Lue lisää

Trump yhä farmareiden suosikki

Halla-ahon vaikea siivousurakka

Oppositio jättää välikysymyksen talous- ja työllisyystavoitteiden hylkäämisestä

Hallitus poksautti korkin lainapullosta