Vieraskolumnit

Koko Suomen asialla

On hienoa saada kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuuteen ja Maaseudun Tulevaisuuden lukijoille. Tämä on ensimmäinen kolumnini perinteikkääseen lehteen, jota luetaan kaikkialla Suomessa.

Hallitusohjelma julkaistiin keskustakirjasto Oodissa Helsingissä suoraan suomalaisille, keskellä ihmisiä ja sivistyksen äärellä. Tilaisuus oli uudenlainen tapa lisätä avoimuutta ja tuoda politiikkaa lähemmäksi ihmisiä.

Julkistamistilaisuuden jälkeen halusimme jatkaa keskustelua ihmisten kanssa kirjastokiertueen muodossa ympäri maata.

Kirjasto on paitsi yksi suomalaisen sivistyksen kulmakivistä, myös kaikkien yhteinen kohtaamispaikka. Kirjastoon liittyy myös hyvä suomalainen periaate: se, mikä on meillä lainassa, pitää palauttaa hyvässä kunnossa takaisin.

Palaute, jota olemme kirjastokiertueesta saaneet, on ollut positiivista. Ihmiset selvästi arvostavat mahdollisuutta keskustella kasvotusten siitä, mitä hallitus aikoo tehdä seuraavan neljän vuoden ajan.

Hallituksen puolesta voin sanoa, että tunne on molemminpuolinen. Kohtaamiset ja keskustelut ovat olleet todella arvokkaita.

Työnsä aloittaneella hallituksella on monta tärkeää tehtävää. Hyvän talous- ja työllisyyskehityksen varmistaminen on yksi niistä.

Samaan aikaan hallitus vahvistaa hyvinvointivaltiota, joka on maailman paras yhteiskuntamalli. Emme leikkaa pieni- ja keskituloisilta, vaan tuemme opiskelijoita, lapsiperheitä, työttömiä ja eläkeläisiä. Pieni- ja keskituloisten ansiotuloverotusta kevennämme. Tämä on reilua ja oikeudenmukaista politiikkaa.

Samaan aikaan teemme merkittäviä tulevaisuusinvestointeja koulutukseen ja osaamiseen, sillä ilman osaamista ei ole menestystä.

Melkeinpä heti ensi töikseen hallitus kääri hihat ja teki lisäbudjetilla satojen miljoonien eurojen mittavat panostukset liikennehankkeisiin, joiden avulla huolehdimme koko Suomen ja maakuntien elinvoimaisuudesta. Jokainen vähääkään Suomessa liikkunut ihminen tietää, että liikenneyhteyksiin on panostettava nyt eikä viidestoista päivä.

Hallituksen tavoitteena on sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä Suomi. Sellainen Suomi, jossa kukaan ei jää oman onnensa nojaan, vaan jossa jokaisesta huolehditaan ja välitetään. Hyvinvointivaltiota vahvistetaan ja uudistetaan, sitä ei pureta eikä heikennetä.

Liikennehankkeiden lisäksi hallitus huolehtii siitä, että aluepolitiikalla huomioidaan ja kehitetään koko Suomea. On kunnia-asia voida sanoa, että hallitukseni on koko Suomen asialla.

Viimeiset viisi vuotta olen kiertänyt paljon ympäri Suomea puolueen puheenjohtajana. Olen vieraillut lukemattomissa yrityksissä, työpaikoilla ja oppilaitoksissa.

Olipa sitten käymässä Ylä-Savossa, Pohjanmaalla, Etelä-Karjalassa tai missä vain, suomalainen huippuosaaminen tekee suuren vaikutuksen joka kerta. Yrityksiin, palveluihin ja tuotteisiin tutustumisen lisäksi pääsee tekemään sitä, mikä poliitikon työssä on parasta: tutustumaan uusiin ihmisiin. Ilman ihmisten kohtaamista, keskustelua ja kuuntelemista poliitikon työstä ei tulisi mitään.

Tästä samasta aion pitää kiinni myös pääministerinä. Yritän kiertää ja vierailla eri puolella Suomea niin paljon kuin mahdollista ja kalenteri antaa myöten. Jos siis näet minut jossain päin Suomea torilla kahvilla tai hernerokalla, tule juttelemaan ja keskustelemaan!

Toivotan Maaseudun Tulevaisuuden lukijoille oikein hyvää ja rauhallista kesää koko Suomeen.

Kirjoittaja on kansanedustaja (sd.), SDP:n puheenjohtaja ja pääministeri.

Yritän kiertää Suomea niin paljon kuin mahdollista ja kalenteri antaa myöten.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Valitut Palat kysyi: Petteri Orpo on suomalaisten mielestä paras vaihtoehto hoitamaan maan asioita

Työllisyyteen panostaminen on tulevaisuuspolitiikkaa

Puolueiden kesäkokoukset alkavat – bongaa ministeri torilla