Hengähdyspaikka: "Yksi purkaa ahdistustaan urheilemalla, toinen viiltelee ranteitaan ja kolmas korkkaa viinipullon" - Vieraskolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Vieraskolumnit

Hengähdyspaikka: "Yksi purkaa ahdistustaan urheilemalla, toinen viiltelee ranteitaan ja kolmas korkkaa viinipullon"

Ihminen ei voi valita tunteitaan, mutta hän voi vaikuttaa siihen, kuinka kuhunkin tunteeseen reagoi.

Muistatko ensi-ihastuksesi? Kun kipristeli vatsanpohjaa niin, ettet ollut ihan varma, onko nyt hyvä vai huono olla? Kun tuntui, että sydänparka pakahtui palosta nähdä edes vilaus unelmiesi kohteesta.

Entä oletko kokenut uhkaavan tilanteen, jossa sydämesi hakkaa niin, että pelkäät sen pyrkivän ulos rinnasta? Pääsi tuntuu räjähtävän vihan voimasta tai kurkkuasi kuristaa surun kalvakka koura?

Aivotutkija Lauri Nummenmaan tutkimusryhmä on kartoittanut tunteiden ilmenemistä eri puolilla kehoa. Niin sanotut perustunteet viha, ilo, pelko, inho, suru ja hämmästys tuntuvat samoissa kehonosissa kaikkialla kulttuurista riippumatta.

Tunteiden juuret juontavat biologiaan: niiden tarkoitus on ohjata meitä oikeanlaiseen toimintaan suoraan ohi järjen ja harkinnan.

Ihminen ei siis voi valita tunteitaan, mutta hän voi vaikuttaa siihen, kuinka kuhunkin tunteeseen reagoi. Missä yksi purkaa ahdistustaan urheilemalla, toinen viiltelee ranteitaan ja kolmas korkkaa viinipullon.

Tunteiden säätelyn kehittäminen on erityinen agenda virkapaikallani vankilassa. Suoran toiminnan miehillä tunne taklaa korostetusti järjen kaukalon laidoille elämän pelikentillä. Vankilassa keräillään kanveesiin kasautuneita varusteita ja parsitaan kokoon vauhtisokeuden satuttamia suhteita.

Suuttumuksen hallinnan kursseilla opetellaan tunnistamaan tunteita ja tilanteita. Paremmilla tunnetaidoilla voi voittaa ratkaisevan hetken harkinta-aikaa ennen kuin käsi käy kipeästi. Pastorin vastaanotolla selvitellään perhesuhteen sotkeutuneita solmuja.

Tunne-elämän kehittymisen haasteiden keskellä kasvavat myös lapsemme. Populaari animaatioelokuva Inside out – Mielen sopukoissa on oivallinen opas aiheen käsittelyyn yhdessä lapsen kanssa. Sen pääosissa ovat viisi perustunnetta, jotka pään sisällä yrittävät ohjailla varhaisnuorta vanhenemisen poluilla.

Tunteet tuntuvat koko kehossa. Tunteet tunnistamalla voimme vaikuttaa elämämme suuntaan – oppia ymmärtämään omaa ja toisen toimintaa.

Vakaumuksellisella kolumnipaikalla vuorottelevat seurakuntapastori Salla Autere, vankilapastori Miika Hynninen, piispa Kaarlo Kalliala, kirjailija Minna Kettunen ja lähetystyöntekijä Anni Takko.

Lue lisää

"Olen kuin laitumelle päässyt varsa, iloinen ja onnellinen. Ja työ maistaa kuin nuoret potut" – Muutamaan lauseeseen voi mahtua koko alkukesän ihanuus

Jumala on läsnä kaikissa keikkuvissa ja hankalissakin hetkissä

Pandemia on nykyajan Pandoran lipas – ilmoille lennähtänyt vitsaus pahimmasta päästä

Koronakaranteeni on vankila vain, jos itse siitä sellaisen teemme