Miljoona virkaa: Tervetuloa ihana arki - Vieraskolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Vieraskolumnit

Miljoona virkaa: Tervetuloa ihana arki

Sari Hyvärinen: "Hitaat aamut ja pitkät brunssit ovat tästä lähtien taas vain viikonloppujen luksusta."

Koulujen alkaessa tunteet ailahtelevat laidasta laitaan. Kesäloma on niin pitkä, että siinä ehtii asettua aivan erilaiseen moodiin. Se ei ole tauko arjesta vaan kokonaan omanlaisensa tapa elää. Kun arki jälleen koittaa, sopeutuminen vaatii aikaa ja tietynlaista asennetta.

Hitaat aamut ja pitkät brunssit ovat tästä lähtien taas vain viikonloppujen luksusta. Toisaalta niitä arvostaa enemmän, kun ne eivät ole jokapäiväisiä vaan harvinaisempaa herkkua. Päivä käynnistyy aikaisemmin mutta saman verranhan hereillä ollaan, aktiivinen aika vain ajoittuu kellotaululla eri kohtaan.

Strukturoidussa päivässä on paljon hyvää. Saa tehtyä tehokkaammin hoidettavia asioita. Vanhat, toimivat rutiinit löytyvät selkäytimestä ja muutaman päivän harjoittelun jälkeen arki jälleen soljuu uomissaan.

Iltapäivä ja iltakin näyttävät erilaisilta. Läksyt ja kokeisiin harjoittelut palaavat kuvioihin, Wilma tulee puhelimen selaimen käytetyimmäksi sivuksi, pyykkirumbasta pitää ehdottomasti saada juuri ne tietyt vaatteet valmiiksi seuraavalle aamulle. Ajoissa nukkumaan että jaksaa sitten olla seuraavana aamuna virkeä ja hyväntuulinen.

Nimenomaan iso kontrasti loman ja arjen välillä auttaa arvostamaan molempien erityispiirteitä: jos koko elämä olisi vain toista, ei näkisi arjen ihanuutta tai loman auvoa. Puiden lehtien taittuessa keltaiseen ja punaiseen voi huokaista helpotuksesta. Pieni kaiho kuumaan kesään, vesileikkeihin ja kiireettömään, ohjelmattomaan olemiseen silti jää. Seuraava kesäloma väikkyy jo mielessä.

sari.hyvarinen@oravaconsulting.com

Kirjoittaja on yrittäjä, jonka lapsilaumasta kaksi kolmasosaa palaa kouluarkeen.

Lue lisää

Ilmastonmuutosta tai luontokatoa ei ole peruutettu

Retkelle lähimpään metsään!

Kriiseissä tarvitaan ruokavarmuutta

Ruoka on olennainen osa huoltovarmuutta