Vieraskolumnit

Erävihreä: Kesä metsässä

"Retkeilyn, samoilun ja melomisen lisäksi erinäinen ulkopuuhailu on mitä erinomaisinta kuormittavasta arjesta palauttavaa toimintaa."

Talaskangas, Rehjan saari, Ärjä, Saukkovaara, iltarastit ja partioleiri. Mökkeilyä, melontaa, suunnistusta, lupiinitalkoita, omassa metsässä samoilua ja pihatöitä. Perheen kanssa olemista. Ystäviä ja sukulaisia.

Näistä koostui minun kesäni. Kaksien valtakunnallisten ja yksien puolueen vaalien jälkeen oli todellakin tarpeen tehdä jotain ihan muuta. Viettää kesä metsässä.

Aika monen muunkin kesä näytti kuluvan pitkälti metsässä – ainakin jos some-päivityksiin on uskominen.

Kesä palauttaa mieleen, kuinka tärkeä luonto meille onkaan. Kauniiden maisemien rauhoittava merkitys, luonnossa olemisen terveysvaikutukset sekä erinäisten puuhailujen mahdollistama ajatusten tyhjentäminen.

Samalla se muistuttaa, kuinka paljon nähtävää ja koettavaa on myös ihan lähellä. Melontareissulle lähdimme Kajaanin keskustasta ja päädyimme superrauhalliseen Rehjansaareen Nuasjärvellä.

Mökiltä lähdin retkelle, ja sadekuuro yllätti kesken kaiken. Sen laantumista kuusen alla odotellessa ei ollut mihinkään kiire.

Oulujärvessä sijaitseva Ärjän saari on jotain aivan uskomatonta. Ensimmäiselle visiitilläni viisi vuotta sitten luulin jo hetken olevani Malesiassa kirkkaan veden, mangrovetyyppisten puiden, hiekkarannan ja helteisen kelin vuoksi. Kaikki tämä on Kajaanissa. Kotikaupungissani.

Retkeilyn, samoilun ja melomisen lisäksi erinäinen ulkopuuhailu on mitä erinomaisinta kuormittavasta arjesta palauttavaa toimintaa.

Metsätöiden tekemiseen eivät oma aika ja osaaminen vielä taipuneet, mutta lupiinien kitkemiseen, pienimuotoiseen porkkanoiden kasvattamiseen sekä muuhun pihatyöhön se taipui.

Ja nyt viimeisimpänä se taipui tekomehiläispesien tekemiseen. Nyt koivupölkyt ovat kuivumassa. Reikien poraamisen jälkeen niistä tulee pesiä uhanalaisille mutta hyvinkin tarpeellisille pölyttäjille.

Näine kaikkine puuhineni en ole kuinkaan yksin. Kesä metsässä kuvaa minun kesääni, mutta se kuvaa myös aika monen muunkin kesää.

Metsät ja maaseutu ovat todella tärkeitä myös virkistäytymisen ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Ne eivät ole vain raaka-ainevarasto metsä- ja elintarviketeollisuudelle.

Ne ovat monen ihmisten asuinpaikka sekä virkistyksen ja hyvinvoinnin lähde. Meidän metsämme.

Kirjoittaja on vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja.

Lue lisää

Kirjanjulkistaja Björn Wahlroos: "Metsäteollisuuden tulevaisuus on valoisampi kuin koskaan"

"Minusta syrjäseutu on positiivinen käsite" – kainuulainen vihreä vaikuttaja Silja Keränen kumoaa tietokirjassaan ennakkoluuloja maaseudusta ja pienistä kaupungeista

Aarre: Anneli Jussila on hankkinut vanhoja metsiä suojeltaviksi jo yli 20 vuotta – ”Alkuun tarkoitus oli suojella Pentin säästöillä vain yksi metsä”

Hyväkin hakkuu voi osua väärään paikkaan