Vieraskolumnit

Jokainen ihmiselämä on mittaamattoman arvokas, oli kyse muslimista tai kristitystä

Kirjoittaja Salla Autere on huolissaan turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksista.

Luin viime viikolla kirjan nimeltä Viimeinen tyttö – Olin Isisin vankina, joka kertoo tositarinan nuoresta Nadia-nimisestä naisesta.

Vuonna 2014 Isis-terroristijärjestö valloitti irakilaiskylän, jossa Nadia perheineen asui. Isis tappoi hänen perheenjäsenensä ja pakotti 21-vuotiaan naisen seksiorjakseen. Häneltä vietiin koti, läheiset, itsemääräämisvalta ja koko ihmisarvo. Hänet pahoinpideltiin ja raiskattiin päivittäin kuukausien ajan, kunnes hän pääsi pakenemaan.

Kirjan tarina on karmea ja pysäyttävä todistus siitä, kuinka vaarallista elämä vieläkin on Irakissa.

Suomessa olevat turvapaikanhakijat ovat pääsääntöisesti kotoisin juuri Irakista ja Syyriasta eli kirjan tapahtumien seuduilta.

Olen työni puolesta jutellut kymmenien turva­paikanhakijoiden kanssa. He kaikki haluaisivat palata kotimaahansa. Heillä on ikävä kotejaan ja perheen­jäseniään, jotka eivät ole päässeet turvaan tai ovat eri maassa.

He kaipaavat kotiin aivan niin kuin aikoinaan Karjalasta lähteneet suomalaiset. Synnyinmaa ja oma kulttuuri ovat niin rakkaita, ettei niitä lakkaa kaipaamasta koskaan. Mutta he eivät halua kuolla tai elää jatkuvassa pelossa.

Silti tällä hetkellä Suomen hallintoelimet pakkopalauttavat heitä, turvaa hakeneita ihmisiä, oloihin, joissa heitä odottaa vain kurjuus: orjuus, vainot ja jopa kuolemanvaara.

Viime viikolla Suomen kirkkojen johtajat antoivat yhteisen julkilausuman, jossa he ilmaisivat huolensa turvapaikanhakijoiden palautuksista kotimaihinsa.

Kirkonjohtajat muistuttivat, että yhteiskunnan ja sen viranhaltijoiden vastuuseen kuuluvat ihmisarvoisen elämän suojaaminen ja sen edellytysten turvaaminen. Jopa lain ja kansainvälisten sopimusten perusteella ketään ei saa palauttaa alueelle, jossa vaarana on kuolema tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

Jokainen ihmiselämä on mittaamattoman arvokas. Oli sitten kyse muslimista tai kristitystä. Saman Luojan käsissä meistä jokainen on muovattu, vaikka kutsuisimmekin Kaikkivaltiasta eri nimellä.

Kaikki aktiivinen toiminta turvapaikanhakijoiden auttamiseksi on Jumalan mielen mukaista toimintaa.

salla.autere@evl.fi

Lue lisää