LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Vieraskolumnit

Uudet parit kehiin – syntyykö kiistoja vai löytyykö yhteispeli?

"Ympäristövaliokunnan johtokaksikon Hannu Hoskosen (kesk.) ja Tiina Elon (vihr.) yhteiselo ei varmaan aivan lempeätä tule olemaan."

Kevään vaalit merkitsivät paitsi hallituksen vaihtumista myös myllerrystä eduskunnan keskeisten toimijoiden joukossa. Jokapäiväisessä julkisuudessa eläneet valiokuntien taisteluparit menivät täysin uusiksi.

Totutusta korkeamman profiilin ottanee sivistysvaliokunta. Kokoomus asetti sen johtoon todellisen taisteluveteraanin, Paula Risikon, jota ei erityisestä sovittelevaisuudesta tunneta. Vihreät repivät vaaleissa kokoomuksen perinteisesti vahvaan opettajasiipeen niin pahoja aukkoja, että radikaalit toimet ovat tarpeen.

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja on kolmannen kauden turkulaisdemari Eeva-Johanna Eloranta, jonka pitää nyt ansaita kannuksensa ministerintehtäviin.

Keskustalla ei sivistysvaliokunnassa ole syvemmin annettavaa. Ainoa syömähammas Tuomo Puumala pudotettiin vaaleissa. Nyt hän kiisteltynä valtiosihteerinä yrittää opettaa puolueen kahta kulttuuriministeriharjoittelijaa kävelemään.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan asetelma näyttää rakentavammalta. Valiokuntaa vetää kokenut ja luotettava Anu Vehviläinen (kesk.). Sote-uudistusta ei ainakaan siellä jarruteta.

Varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) on puheissaan railakas mutta kokematon. Hän joutuu vielä monet kerrat ihmettelemään, miksi edes oman puolueen maalaiset eivät kunnioita espoolaista lääkärintakkia.

Perustuslakivaliokunnan yksimielisyyttä vaalivat vakaat juristit. Lappilainen Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sai vihdoin vaativan tehtävän. Varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) voi vedota ex-ministerin arvovaltaan.

Elinkeinoelämälle keskeisen talousvaliokunnan vetäjä Juhana Vartiainen (kok.) vetoaa ylivertaiseen teoreettiseen viisauteensa. Varapuheenjohtaja Arto Pirttilahti (kesk.) tulee ainakin energia-asioissa olemaan kova luu.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) huolestui ympäristövaliokunnan ilmapiiristä. Johtokaksikon Hannu Hoskosen (kesk.) ja Tiina Elon (vihr.) yhteiselo ei varmaan aivan lempeätä tule olemaan.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.
Jokapäiväisessä julkisuudessa eläneet valiokuntien taistelu­parit menivät täysin uusiksi.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pääministeri Rinne uskoo jäsenmaiden ilmastosopuun vielä Suomen kaudella – Kivihiilimaat edelleen painamassa jarrua

Kannabis jakaa vihreät kahtia

Lihansyönnin etiikasta on käyty keskustelua vähintään sata vuotta