Vieraskolumnit

Edellisen kerran lehmä oli Suomen vaarallisin petoeläin 1960-luvun lopulla- "Vasen oli silloin valttia ja nykyisin uhkana on stadinvihreä"

Pekka Alarotu muistelee, miten eri vasemmistoaatteet erotettiin toisistaan. "Sosiaalidemokraatti ampuu molemmat lehmät ja tuo maidon ulkomailta. Stalinistikommunisti vie molemmat lehmät ja ampuu sinut."

Poliitikko ei helpolla opi edes toisen vahingosta. Ministeri Krista Kiuru (sd.) on koko syksyn kiemurrellut koukussa viime vaalikauden oppositio­lupauksestaan, että hoitajamitoitus on puolen tunnin työ. Todellisuudessa menee vuosia.

Kimmo Kiljunen (sd.) ja Ritva Elomaa (ps.) nostaisivat aloitteillaan vauhdikkaasti pieniä ja siinä sivussa suuriakin työeläkkeitä. Eläkerahastot tuntuvat pohjattomilta rahasäiliöiltä.

Eläkekeskustelussa miljardit lentelevät kevyesti. Entä jos lupaajat ovat ensi kaudella hallituksessa?

Markku Eestilä (kok.) haluaa hoitaa pienet eläkkeet laajapohjaisella työryhmällä.

Vilhelm Junnila (ps.) älähti, että asiat pannaan työryhmään, jos niitä ei haluta edistää. Yleensä järjellä perustelevan Toimi Kankaanniemen (ps.) mielestä tutkiminen riittää. Rahat tilille vain.

Raimo Piirainen (sd.) muistutti, että työeläkkeitä ei ilman työmarkkinoiden kolmikantaa muuteta. Tuleva sosiaaliministeri Hanna Sarkkinen (vas.) totesi, että eläkerahastot on lupauksilla äkkiä syöty.

Edellisen kerran lehmä oli Suomen vaarallisin petoeläin 1960-luvun lopulla. Päähallituspuolueen pää-äänenkannattaja julisti: ”Tapa lehmä päivässä!” Veikko Vennamo (maas.) kehitteli siitä isku­lauseeksi talonpojan tappolinjan.

Vasen oli silloin valttia ja kansalaisia opetettiin erottamaan eri vasemmistoaatteet toisistaan.

Jos sinulla on kaksi lehmää, sosialisti ottaa niistä toisen. Kommunisti ottaa molemmat ja saat jonottaa maitoannostasi.

Sosiaalidemokraatti ampuu molemmat lehmät ja tuo maidon ulkomailta. Stalinistikommunisti vie molemmat lehmät ja ampuu sinut.

Nykyisin uhkana on stadivihreä. Joudut ylläpitämään lehmiä laidunten ekoeliöstön turvaamiseksi sekä lypsämään ne. Maito lähetetään kustannuksellasi ongelmajätelaitokseen.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Lue lisää