LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Vieraskolumnit

Oletko koskaan tehnyt oikeaa työtä?

Tittelikään ei aina kerro työn sisältöä pohtivalle, mistä on kyse. Vai mitä käytännössä tekee Tulevaisuuden DevSecOps-asiantuntija, Category Manager, Moniosaaja tai Specialist?

Jokunen vuosi sitten äidiltäni kysyttiin, olenko koskaan tehnyt oikeaa työtä. Hän häkeltyi kysymyksestä: olihan hän läheltä seurannut, kuinka 13-vuotiaasta asti olin tehnyt oikeaa työtä aina, kun sellaiseen oli mahdollisuus. TET-jakson jälkeen kaikki kesät, lopulta myös illat ja viikonloput opiskelun ohella, kunnes aloitin päätoimisena työntekijänä. "Äitiyslomia” lukuun ottamatta olen ollut työelämässä nyt siis 29 vuotta.

Kuultuani kysymyksen jäin pohtimaan kysyjän motiiveja ja taustaoletuksia. Oliko kyse siitä, että olen yrittäjä? Yksinyrittäjän puolustusreaktioni nousivat pintaan ja olin jo valmis kertomaan kysyjälle pari totuutta ihan hemmetin oikeasta työstä. Kunnes tulin tolkkuihini: vaikka tästä olisikin kyse, logiikka ei päde. Olenhan suuren osan tähänastisesta työurastani tehnyt kuitenkin toisille hommia.

Entä olisiko kysymyksen perusteena se, miten vaikea on hahmottaa, mitä mikäkin työ todellisuudessa pitää sisällään? Hammaslääkärin tuolissa suu auki työskentelyä katsellessa saa konkreettisesti tuta työn. Jokainen kaupassa käynyt näkee ainakin osan myyjän työstä. Mutta kuka muu kuin kollega tai asiakas välttämättä tietää, mitä toimiston seinien sisällä tapahtuu ja tekijän työnkuvaan kuuluu?

Tittelikään ei aina kerro työn sisältöä pohtivalle, mistä on kyse. Vai mitä käytännössä tekee Tulevaisuuden DevSecOps-asiantuntija, Category Manager, Moniosaaja tai Specialist? (Kurkkasin avoimia työpaikkoja tätä kirjoitusta varten.) Jos sanoin olevani palkanlaskija, sain pontevia nyökkäyksiä. Kun kerroin oikean tittelini, oli se sitten HR Specialist tai Service Manager, vastauksena oli joko hämmentynyt katse tai tarkentavia kysymyksiä.

Oikean työn voisi myös yhdistää sen arvoon. Riittäisikö konkreettinen henkien pelastaminen, vaikkapa lääkärien ja palomiesten työ, ansaitsemaan oikean työn leiman? Entä hengissäpysymisen varmistaminen, kuten maanviljelijöiden työ heidän tuottaessaan meille syömiset henkemme pitimiksi?

Ja mikä lopulta on oikeaa työtä? Vaikkei olisi yrittäjä tai palkollinen, eikö esimerkiksi oman lapsen hoitaminen ole yksi merkityksellisimmistä tehtävistä? Usein näkymätön työ onkin tärkeintä, ja tekemättömänä jättäisi merkkinsä. Vai onko sittenkin palkkalaskelma oikean työn merkki?

Päätin lopettaa oman spekulointini oikean työn luonteesta ajatusteni alkaessa kiertää aiheen ympärillä kehää ja pyysin äitiä jatkossa ohjaamaan vastaavanlaiset kyselyt suoraan minulle. Siten ainakin voisin kysyä kysyjältä, mitä juuri hän oikealla työllä tarkoittaakaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Päiväunille? "Eihän sitä nyt keskellä päivää kehtaa makkuuttaa!"

Työ merkitsee suomalaisille rahaa, kertoo tutkimus – nuoremmat vähemmän työkeskeisiä

Kotitöiden excelöinti voi tehdä onnelliseksi – "Pyykinpesu lapsiperheessä ei ole vain sitä, että tungetaan likaiset vaatteet pyykkikoneeseen ja laitetaan kone päälle"