Jos joku puhuu tyhmiä tai rötöstelee rankasti, äänestäjät yleensä reagoivat - Vieraskolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Vieraskolumnit

Jos joku puhuu tyhmiä tai rötöstelee rankasti, äänestäjät yleensä reagoivat

"Politiikassa ei enää ole tärkeää, mistä puhuu, vaan miten puhuu."

Nyt kieli keskelle suuta, kansanedustaja! Kävitkö viikon­loppuna kotivaalipiirissä tapaamassa äänestäjiä? Saitko terveisiä vietäväksi Arkadianmäelle?

Se jahtipukuinen vanha herra, jolle ojensit pahvimukillisen kahvia, käski sanoa eduskunnassa, että hallitus on syvältä. Hänen vaimonsa ärjyi, että eläkeläistä lyödään kuin vierasta sikaa. Tatuoitu hupparijannu, jolla oli raskas leijonariipus, vaati rajoja kiinni.

Nyökyttelit ymmärtäväisesti ja lupasit ottaa asiat esille Helsingissä.

Seuraavalla kyselytunnilla veri punnitaan. Olisi suositeltavaa, että modifioisit kansalaisten terveisiä siihen malliin, ettei vaaleanpunaiseen jakkupukuun pukeutunut varapuhemies Tuula Haatainen (sd.) saa akuuttia silmienvipatus- ja sydämentykytyskohtausta ja pamauta nuijaansa vaatien asiallisempaa kielenkäyttöä. Viime päivien valossa erityisesti Raamattu-sitaatit ovat vaarallisia.

Politiikassa ei enää ole tärkeää, mistä puhuu, vaan miten puhuu. Ennen eduskunnassa tultiin oikein kuppilasta asti fanittamaan, jos jykeväsanaiseksi puhujaksi tunnettu edustaja nousi korokkeelle. Nyt tullaan kauhistelemaan.

Poliittista keskusteluetikettiä dominoivat yliherkät loukkaantujat, jotka suhtautuvat räväkkään retoriikkaan kuin hotellivieras pieluksella vilistävään torakkaan.

Taustalla taitaa olla turhautuminen siihen, että sisäpiirin poliittisiin bileisiin on tunkenut kuokkavieraita, jotka tuntuvat operoivan eri säännöillä ja taktiikalla kuin vanhaan hyvään, pysähtyneisyyden aikaan. Mikä pahinta, he näyttävät saavan jopa kansalta kannatusta.

Kun vanhoilla poliittisilla argumenteilla ei näitä tulokkaita saa torjuttua, kauhistellaan nyt ainakin niiden peijoonien puhetapaa ja käytöstä.

Demokratia on siitä arvaamaton yhteiskuntajärjestys, että se tuottaa yllätyksiä – epämiellyttäviäkin. Kun kansalaiset kyllästyvät vuosikymmenten seisovaan veteen, poliittiseen munkkilatinaan ja ylhäältäpäin aseteltuun asioiden tärkeys­järjestykseen, jäät murtuvat Kitkajoesta.

Tulvaveden mukana Arkadianmäelle kulkeutuu porukkaa, jonka poliittiset pöytätavat kauhistuttavat sisäsiistiä kanta­jengiä.

Systeemissä on kuitenkin onneksi myös sisäänrakennettuna itseään korjaava toiminto. Jos joku puhuu tyhmiä tai rötöstelee rankasti, äänestäjät yleensä reagoivat. Omilla aivoillaan ajatteleva, tolkun kansalainen tuskin tarvitsee ulkopuolista opastusta tai raastuvan päätöstä, mikä on sopivaa ja kannatettavaa poliittista käyttäytymistä.

Kirjoittaja on politiikan toimittaja.

Lue lisää

Asiantuntijavallassa aina myös vaaransa

"Katri Kulmunin maine on nyt loassa, mutta hän on ehdokkaista ainoa, joka pitää esillä aluepolitiikkaa"

Eduskunta hyväksyi lakimuutoksen, jonka myötä hoitajamitoitus tulee voimaan

Eduskunta ei myönnä syyttämislupaa kansanedustaja Mäenpään puheenvuorosta