LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Vieraskolumnit

Matkailu avartaa – metsästäjääkin

Kun maksaa reissusta kohtuullisen summan rahaa, järjestelyjen pitää toimia. Aina ei niin käy.

”Good shot, sir!” Skottilainen eräopas taputtaa suomalaista fasaaninmetsästäjää selkään, kun tämä viimein saa pudotettua yhden ylilentävistä linnuista.

Kymmenkunta kertaa on jo tullutkin pummi. ”Oh, they are sooo fast,” opas lohduttaa jokaisin toheloinnin jälkeen.

Jahtimatka ulkomaille antaa aina jotakin erikoista muisteltavaa ja opettaa uutta.

Kun on ikänsä kolunnut kotimaan riistamaita, on mukavaa tutustua toisenlaiseen metsästyskulttuurin ja uusiin riistalajeihin ulkomailla.

Suomalaiset ovatkin löytäneet kaukaiset jahtimaat. Metsästäjäporukoita reissaa maan rajojen ulkopuolella milloin hanhen, villisian, saksanhirven, karhun tai erilaisten antilooppien perässä.

Matkanjärjestäjän kanssa kannattaa olla tarkkana. Kun maksaa reissusta kohtuullisen summan rahaa, järjestelyjen pitää toimia. Aina ei niin käy. Joskus mukaan lähtevä matkanjärjestäjä on itsekin niin innokas metsämies, ettei hän perillä ehdi huolehtia asiakkaistaan, vaan keskittyy itsekin pelkästään jahtiin.

Kulut on myös syytä syynätä ja yrittää varmistaa etukäteen. Ulkomailla tuppaa tulemaan kaikenlaista lisämaksua saaliin koosta ja kohteesta riippuen. Viisasta on varautua pienellä ylimääräisellä käteiskassalla, ettei tule ylitsepääsemättömiä ongelmia.

Lentomatka on miltei aina haasteellinen. Vaikka lentoyhtiöt kuljettavat metsästäjiä ja ampumaurheilijoita aseineen koko ajan, aina tuntuu vastaanottotiskille valikoituvan virkailija, joka menee aivan solmuun, kun paikalle ilmaantuu matkustaja, jonka matkatavaroissa on ase. Vaikka kuljetussäännöt ovat selvät ja kaikki tarvittavat lupapaperit kunnossa, kaikenlaiseen byrokraattiseen hidasteluun on syytä varautua. Tarvitaan lehmänhermot. Hermostunut kuittailu tai demon­strointi virkailijoille ei todellakaan auta yhtään.

Kun perille on vihdoin päästy, edessä voi olla unohtumaton jahtikokemus. Parhaimmassa tapauksessa syntyy uusia tuttavuuksia paikallisiin, vieraanvaraisiin metsästäjiin, joita voi sitten puolestaan kutsua jahtiin Suomeen.

Kirjoittaja on politiikan toimittaja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lukijalta: Metsästäjät tarjoavat susille valtavan määrän ravintoa, kun he talviruokinnalla kasvattavat holtittomasti peura-, kauris- ja villisikakantaa

Jos valheesta ei jää ajoissa kiinni, saattaa tie aueta vaikkapa eduskuntaan

Sudet vähenevät hirvieläinten kantaa leikkaamalla