LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Vieraskolumnit

Kaikki ei mennyt eikä mene

Viime viikolla Antti Herlin käytti tärkeän julkisen puheenvuoron sanomalla, että ilmastotoimiin panostaminen on elinkeinoelämän etu. Oikeastaan hän totesi sen, mikä on tiedetty jo pitkään, vaikka aina sitä ei julkisesta keskustelusta uskoisi.

Muistan vuosien takaa erään lehden lööpin, joka kirkui kissankokoisilla kirjaimilla: ”Kaikki meni”.

Tuon päivän uutiset olivat kyllä dramaattisia ja negatiivisia, mutta kuten hyvin tiedämme, kaikki ei mennyt.

Valitettavasti julkisessa keskustelussa ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyen on ollut samanlaista ”kaikki meni” -asenteellisuutta.

Keväällä lähes jokaisessa vaalikeskustelussa keskusteltiin ilmastonmuutoksen torjunnasta. Ja hyvä niin. Asia on tärkeä sekä tulevien sukupolvien ja ilmaston että talouden näkökulmasta.

Keskustelussa ei ollut hyvää se, että ilma oli sakeanaan tahallisia väärinymmärryksiä. Ratkaisuesityksiä väänneltiin, käänneltiin ja tyrmättiin, niitä vääristeltiin ja niillä peloteltiin.

Kaiken huippu oli pelottelu sillä, että vanhat autot häviävät pihasta. Vaalit käytiin, hallitusohjelma rakennettiin ja ensimmäinen budjetti tehtiin. Ja miten kävi?

Kenenkään pihassa ei ole käynyt valtion hinausautoa hakemassa vanhaa, dieselillä tai bensalla käyvää Nissania tai Volvoa pois. Kaupasta saa yhä lauantaimakkaraa ja sinistä lenkkiä, vaikka niidenkin peloteltiin katoavan leivältä tai lautaselta.

Näin ei tietenkään ole käynyt eikä tulekaan käymään. Syy on hyvin yksinkertainen: Kukaan ei ole sellaista koskaan esittänytkään.

Tällainen keskustelukulttuuri ja -ilmapiiri ei ratkaise ongelmaa, joka meidän on joka tapauksessa yhdessä ratkaistava.

Ilmastonmuutosta ei ratkaista sanomalla, että kyllä se siitä. Lisäksi on syytä muistaa, että yhtäaikaisesti ei voi sekä vaatia ilmastotoimia, että tyrmätä niitä. Tämä on syytä ymmärtää koko yhteiskunnassa.

On selvää, että ilmastonmuutoksen torjunta vaikuttaa ihmisten elämään. Mutta on täysin vastuutonta ja valheellista levittää käsitystä, että ilmastonmuutoksen torjunta vaikuttaa negatiivisesti arkeen. Se ei pidä paikkaansa. Eikä tällainen puhe uppoaa ihmisiin, sillä suomalaiset ovat viisasta väkeä.

Ilmastopolitiikalla huolehdimme muun muassa siitä, ettei Suomessa metsille käy niin kuin Tsekeissä, missä puolta havupuista uhkaa tuho, kuten pääministerikollegani kertoi.

Meillä suomalaisilla on merkittävä etu korkean osaamisemme vuoksi. Lisäksi meillä on kyky ratkaista ongelmia, mikä tarkoittaa taloudellista hyötyä suomalaisille yrityksille ja yhteiskunnalle.

Vielä reilu kymmenen vuotta sitten naureskeltiin pilkalliseen sävyyn maailmanpelastajille. Kukaan ei naura enää, sillä juuri ne, jotka löytävät keinoja torjua ilmastonmuutosta sekä suojella ilmastoa, ovat jo nyt menestyjiä.

Tämä on yksi syy siihen, miksi hallitus tekee tulevaisuusinvestointeja koulutukseen ja osaamiseen. Ensi vuoden budjetissa koulutukseen käytetään 350 miljoonaa euroa enemmän rahaa.

Yksi konkreettinen esimerkki osaamisen merkityksestä sekä siitä, kuinka ilmastopolitiikka hyödyttää myös taloudellisesti, on biokaasu. Luomalla biokaasuverkoston ympäri Suomea sekä tukemalla ihmisiä taloudellisesti, mikäli he haluavat vaihtaa bensa- tai dieselmoottorin biokaasulla käyvään moottoriin, teemme viisasta politiikkaa sekä maanviljelijöiden elinkeinon ja maaseudun elinvoiman että ilmaston kannalta.

Kaikki ei siis mene. Päinvastoin.

Osaamisen vuoksi Suomi voi olla taloudellinen hyötyjä ilmastonmuutoksen ratkaisussa ja olen vakuuttunut, että näin käy.

Antti Rinne

päämininisteri

Osaamisen vuoksi Suomi voi olla taloudellinen hyötyjä ilmastonmuutoksen ratkaisussa.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

EU:lle tarvitaan vahva metsästrategia

Jos valheesta ei jää ajoissa kiinni, saattaa tie aueta vaikkapa eduskuntaan

Kohti kestävämpää metsäpolitiikkaa