LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Vieraskolumnit

Päivittelyä kerrakseen

Kansalaisten oikeustaju on viime päivät ollut koetuksella. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen määräsi esitutkinnan aloitettavaksi Päivi Räsäsen pamfletista "Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi", jonka Suomen Luther-säätiö julkaisi vuonna 2004.

Päivin kirjoitus on Raamattuun ja sen tulkintaan liittyvä, seksuaalisuutta ja avioliittoa koskeva kannanotto.

Aiemmin poliisi oli jo päättänyt, ettei esitutkintaa aloiteta, koska kirjoitus ei täyttänyt kiihottamisrikoksen kriteereitä. Nyt valtakunnansyyttäjä yhteydenoton perusteella kuitenkin linjasi, että asiassa on syytä epäillä kiihottamista kansanryhmää vastaan ja esitutkinta aloitetaan.

Valtakunnansyyttäjän kanta on monella tavalla erikoinen ja hyvin perustavanlaatuinen menneiden, nykyisten ja tulevien oikeuskäytänteiden näkökulmasta.

Ensimmäiseksi ristiriitaisuuteen epäillyn rikoksen ja tapauksen aikajänteen välillä kiinnitti huomiota Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskusta johtava professori Markku Jokisipilä.

”Tutkinnan kohteena on vuonna 2004 julkaistu kirjoitus ja epäilynä kansanryhmää vastaan kiihottaminen. Kansanryhmää vastaan kiihottaminen [nykymuodossaan] kuitenkin lisättiin rikoslakiin vasta vuonna 2011. Tätä ennen voimassa ollut asetus puhui ’kaikkinaisen rotusyrjinnän poistamisesta’, mistä nyt ei taida voida katsoa olevan kyse. Taannehtivan lainsäädännön kielto on keskeinen osa laillisuusperiaatetta”, Jokisipilä kirjoittaa Facebook-päivityksessään.

Valtakunnansyyttäjä Toiviaisen perustelu tälle ristiriitaisuudelle vie vielä oudommille vesille. Hänen mukaansa ”jos joukkotiedotusvälineiden avulla julkaistussa viestissä epäillään olevan kansanryhmää vastaan kiihottamisen kaltaisia asioita, rikoksen tekoaika käsittää niin pitkän ajan kuin julkaisu on yleisön saatavilla ja levitettävissä.”

Tämähän tarkoittaa sitä, että kaikki se materiaali, mitä netissä, kirjastoissa, kirjakaupoissa, antikvariaateissa, kirpputoreilla ynnä muualla on ja joka ei sovellu tähän aikaan, on tuhottava. Muutoin syyllistytään rikokseen!

Tämä uusi määrittely rikoksen tekoajasta johtaisi massiiviseen jälkisensuuriin. Konservatiivi-blogissa puoluesihteeri Asmo Maanselkä vertaakin osuvasti valtakunnansyyttäjän linjausta kolmannen valtakunnan kirjarovioihin ja epäilee, että aika monta hyllymetriä poltettavaa löytyy.

Itse mietin, että mitenköhän olisi edes mahdollista poistaa internetistä sinne kerran joutunut materiaali.

Monet ihmiset ovat ottaneet tyrmistyneenä yhteyttä tai kantaa julkisesti. Joukossa on niitäkin, jotka ovat eri mieltä Päivin kirjoituksen sisällön kanssa mutta ovat äärimmäisen huolestuneita valtakunnansyyttäjän edesottamuksista sanan- ja uskonnonvapauden kannalta. Piispa Teemu Laajasalo kuuluu tähän joukkoon.

Onkin käsittämätöntä, että uskonnollisessa narratiivissa käytävästä teologisesta syntikeskustelusta voi seurata rikosepäily kiihotuksesta kansanryhmää kohtaan. Piispojen ja pappien on syytäkin olla huolissaan.

Suomi on EU-puheenjohtajamaana korostanut oikeusvaltioperiaatetta ja perusoikeuksien kunnioitusta yhteiskunnan toimivuuden kulmakivenä.

Onko nyt käymässä niin, että ”hirsi on omassa silmässä” eli laillisuusperiaatetta venytetään ja sanan-, uskonnon- ja vakaumuksenvapautta kavennetaan?

Saamieni viestien perusteella tätä tapausta seurataan ympäri maailmaa. Nyt sitten luodaan Suomi-kuvaa, nähtäväksi jää, millaista.

Kirjoittaja on kristillisdemokraattien puheenjohtaja ja kansanedustaja.

Mitenköhän olisi mahdollista poistaa internetistä sinne kerran joutunut materiaali?
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomen uskonnonvapaus ja kansallismielisyys

Sari Essayah: Rikostutkinta Päivi Räsäsen pamfletista tyrmistyttää – "Perustelu tarkoittaa, että kaikki tähän aikaan soveltumaton materiaali netissä, kirjastoissa ja kirpputoreilla on tuhottava"

Päivi Räsänen: "Oikeusasiamies ei voi kävellä perustuslakivaliokunnan yli" – moittii linjausta, jonka mukaan koulun joulujuhlaa ei voi järjestää kirkossa