Vieraskolumnit

Kotitöiden excelöinti voi tehdä onnelliseksi – "Pyykinpesu lapsiperheessä ei ole vain sitä, että tungetaan likaiset vaatteet pyykkikoneeseen ja laitetaan kone päälle"

Kolumnisti Eveliina Kutila päätyi kirjaamaan pyykin ripustamiseen ja ruuanlaittoon käytettyjä minuutteja. Lopputulema oli, että mies alkoi osallistua kotitöihin aiempaa enemmän.

Julkisuudessa on jälleen puhuttu kotitöiden tasa-arvoisesta jakamisesta. Helsinkiläinen pariskunta kertoi excelöivänsä kotitöihin käytetyn ajan, jotta voivat varmistua niiden jakaantumisesta tasan. Moni tuntui olevan sitä mieltä, ettei kotityö-excel tee onnelliseksi. Uskallan väittää vastaan.

Kuinkahan monessa perheessä eletään tasa-arvon harhassa kotitöiden osalta ilman, että asiaa on tarkasteltu pintaa syvemmältä? Kotitöiden rehellinen excelöinti voi nimittäin yllättää. Ainakin se paljastaa kuinka paljon niihin todellisuudessa vapaa-aikaansa käyttää.

Törmäsin ajatukseen kotihommiin käytetyn ajan ylöskirjaamisesta vuosia sitten Project Mama -blogissa. Kuten niin moni muukin, ensin vähän hymähtelin ajatukselle. Lopulta päädyin itse kirjaamaan pyykin ripustamiseen ja ruuanlaittoon käytettyjä minuutteja.

Meillä kamelin selän katkaisi se, että mies alkoi huomautella muuton jälkeen lyhentämättä ja ripustamatta jääneistä verhoista. Olin yrittänyt puhumalla selittää, ettei aikani riitä pakollisten siivous-, kokkaus- ja pyykinpesuhommien päälle tuleviin kotiprojekteihin. Hoidin rintamaidolla käyvää vauvaamme ja jaloissa pyöri taapero.

Olin kotona perhevapailla, joten hoidin pitkälti suurimman osan päivittäisistä kotihommista. En siivoamisen tai tiskaamisen ilosta, vaan siksi, että viihtyisin itse päivät pitkät kotona paremmin. Otti silti rankasti kupoliin siivota neljän hengen sotkuja, ja siihen päälle kuulla säännöllisin väliajoin niistä verhoista.

Kun kerta sanomalla asia ei mene perille, lyödään sitten tiskiin tiukat luvut, ajattelin. Uskoin vahvasti siihen, että luvut puhuvat sanoja voimakkaammin.

Viikon ajan kirjasin ylös jokaisen minuutin, jonka käytin kotitöihin. Huomioin myös metatyön, esimerkiksi ruokakauppasarakkeeseen laskin ruokalistasuunnitteluun ja kauppalistan tekoon käytetyn ajan.

Lukemat herättivät. Paperille kirjatut minuutit havainnollistivat puolisolle esimerkiksi sen, ettei pyykinpesu lapsiperheessä ole vain sitä, että tungetaan likaiset vaatteet pyykkikoneeseen ja laitetaan kone päälle.

Pyykin lajittelu sekä esikäsittely, kuivumaan ripustaminen ja kuivien kaappeihin viikkaaminen vievät aikaa. Ja kun kone pyörii useamman kerran viikossa, niitä pyykinpesuun käytettyjä minuutteja kertyy viikossa kiitettävä määrä.

Lopputulema oli, että mies alkoi osallistua kotitöihin enemmän. Autuaaksi systeemi ei ole vielä tehnyt, mutta ainakin minut onnellisemmaksi ja parisuhteemme tältä osin tasa-arvoisemmaksi. Ne verhotkin saatiin lopulta ripustettua.

Lue lisää