Päiväunille? "Eihän sitä nyt keskellä päivää kehtaa makkuuttaa!" - Vieraskolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Vieraskolumnit

Päiväunille? "Eihän sitä nyt keskellä päivää kehtaa makkuuttaa!"

Samalla näyttää lapsille esimerkkiä itsestä huolehtimisesta ja omien rajojen asettamisesta - ja ehkäpä myös päiväunien hyödyllisyydestä.

Rankka työpäivä takana. Vihdoinkin kotona. Energiat alhaalla ja väsy painaa. Mitä silloin tehdään? Raivataan lasten tavaroita eteisen lattialta kenkämeressä kahlaten? Messutaan sotkusta, aletaan kokata, mietitään synonyymejä marttyyrille?

Entä jos ottaisikin pikku nokkaunet. Lepäisi hetken. Mahdotonta? Ehkä ei sittenkään.

Unitutkijat ja muut hyvinvoinnin palvelukseen taitojaan valjastaneet ovat todistaneet lukuisin tutkimuksin, että nokoset tekevät hyvää. Tirsat vähentävät stressiä, parantavat havainnointikykyä ja tehostavat muistia, lisäävät kestävyyttä ja motorisia kykyjä, vähentävät sydänkohtauksen riskiäkin.

Melkoinen lista hyötyjä vaikkapa vartin aikainvestoinnista.

Lapsistaan huomaa, jos he eivät ole nukkuneet riittävästi. Heidät kyllä osaa laittaa ajoissa nukkumaan, toivottaa hyvää yötä määrätietoisesti, varmistaa, että se salaa uudestaan sytytetty lukuvalo on poissa päältä.

Itsen kohdalla huolenpito lopahtaa. Nuutuneena tarttuukin puhelimeen, vaikka lasten puhelimet ovat visusti akkuparkissa tutiaikaan. Se siitä esimerkillä kasvattamisesta.

Vaikka väsyttäisi, syväänjuurtuneet ajatusmallit ohjaavat. Eihän sitä nyt keskellä päivää kehtaa maata ja makkuuttaa! Ei väsymys ole sairaus! No ei ole ei, mutta voi sellaiseksi kehkeytyä.

Ja tehokkaampikin jaksaa olla, kun välillä inusti lataa akkuja. Sitä paitsi päiväunet ovat yksi tehokkaimpia keinoja palauttaa ahkerointiin tarvittava tahdonvoima lähelle aamuista, korkeinta tasoa.

Monet suuret johtajat kertovat ottavansa pikku unoset toimistonsa sohvalla silloin tällöin. Näin pystyy tekemään parempia ja selkeämpiä päätöksiä.

Poistetaan päätösväsymystä, kehitetään mallinhahmotuskykyä ja luodaan alitajuisesti suuria strategioita. Kenties aamuviiden kerhon salaisuus onkin iltapäivätirsat. Ja taas jaksaa olla vastuussa ja vallankahvassa.

Esimerkiksi Google ja Nike sallivat työntekijöidensäkin ottaa ”voimanokosia”.

Tätä samaa metodia voisi soveltaa Oy Koti Ab:ssa. Johtaja näyttäisi mallia: olen väsynyt. Otan pikku nokoset, eikä minua saa nyt häiritä. Olen sen jälkeen paremmalla tuulella.

Lapsetkin oppivat, että lepohetken suominen kannattaa: muistutan tekemättömistä läksyistä suopeampaan sävyyn, teen maistuvampaa ruokaakin. Samalla näyttää esimerkkiä itsestä huolehtimisesta, omien rajojen asettamisesta – ja ehkä päiväunien hyödyllisyydestäkin.

Kirjoittaja on yrittäjä, joka tekee monenlaista ihan oikeaa työtä.

Päiväunet ovat yksi tehokkaimpia keinoja palauttaa ahkerointiin tarvittava tahdonvoima lähelle aamuista, korkeinta tasoa.
Lue lisää

Kaipuu ihmisten keskelle iski voimalla

Tuhlaajapoika palaa luontoon

Kummallinen ja unohtumaton kevät takana, edessä vaihtoehtoisten suunnitelmien kesä

Onnellisen elämän viitekehys on muuntunut matkan varrella – tuoreen tomaatin maku on erinomainen, vaikkei se olisikaan omasta kasvihuoneesta.