Pikkukakkonen voi olla lapselle ymmärrettävämpi aikamääre, kuin puoli tuntia - Vieraskolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Vieraskolumnit

Pikkukakkonen voi olla lapselle ymmärrettävämpi aikamääre, kuin puoli tuntia

Ihmisen aikakäsitys kehittyy iän myötä, mutta myös kulttuuri vaikuttaa siihen, miten kelloa katselee.

Yritän opettaa esikoisellemme ajantajua. Kellon käyttäminen helpottaisi kotiintuloaikojen kanssa, mutta huomaan hämmennyksekseni, ettei muuten hyvin hokaava ekaluokkalainen ota oppiakseen.

Pikainen perehtyminen paljastaa lapsen ajantajun kehittyvän vaiheittain. Noin 8-vuotiaana vasta kehittyy käsitys yhdestä yhteisestä ajasta, jossa kaikki asiat tapahtuvat. Hiljalleen lapsi laajentaa ajantajuaan hahmottaen nykyhetken suhteessa menneeseen ja tulevaan.

Kun kerron keskimmäisellemme, että mummi tulee yökylään viikonloppuna, hän yrittää hahmottaa ajankulua tuttujen tapahtumien, kuten ruokailujen ja pikkukakkosen kautta. Nelivuotiaan on vaikeaa ymmärtää, ettei mummi tule tänään.

Ruuhkavuosien kellontarkkaan aikataulutukseen tottuneena ei tule ajatelleeksi, että aikuinenkin voi hahmottaa aikaa eri tavoilla.

On löydettävissä ainakin kolme ajan hahmottamisen mallia: pistemäisessä aikakäsityksessä aikaa ei koeta jatkuvana vaan jokainen hetki muodostaa oman kokonaisuutensa. Syklisessä aikakäsityksessä aika kiertää kehää ja tapahtumat toistuvat. Lineaarisessa aikakäsityksessä aika etenee suoraviivaisesti alusta loppua kohti.

Länsimaisen kiihkokulttuurin kellokalleja muistutellaan usein afrikkalaisesta aikakäsityksestä. Sen mukaan ”eurooppalaisilla on kello ja afrikkalaisilla aikaa”. Afrikassa aikaa ei voi ”säästää”, mutta sitä voi lisätä. Esimerkiksi kahden ihmisen välinen kahden tunnin rento rupattelu synnyttää neljä tuntia aikaa.

Aika hyvä saldo sanoisin, vaikkakaan vankilan portilla vierasta odotellessani en osannut afrikkalaista aikakäsitystä arvostaa. Vieras saapui kyllä, muttei sovitusti vaan vasta seuraavalla viikolla, täysin eri viikonpäivänä ja kellonlyömänä ykskaks yllättäen.

Vankilassa tuomiotaan taivaltava ei voi edetä kello kaulassa. Elinkautinenkin kehittyy vaiheittain. Siitä selviämiseksi on syytä rytmittää vuosien kiertoa opiskelulla, kuntoutusohjelmilla ja asteittaisella vapautumisella suljetuista oloista avoimempiin.

Vaikka kakku kuluttaa lusijaa ja läheisiä, vankilassa vietetyt vuodet voivat tuottaa lisää aikaa afrikkalaiseen tapaan – itsensä ja ihmissuhteiden kehittämiseen käytetty aika pidentää ja syventää elämää.

Lue lisää

Positiivisiin ajatuksiin kannattaa keskittyä, kunhan muistaa, että elämän kuuluu myös tuntua

Liioiteltu itsevarmuus on välttämätön selviytymiskeino luonnollisen valinnan kovassa koulussa

Ei ole pakko ymmärtää – olennaisempaa on jonkinmoinen alttius vaikuttua ja jonkinlainen pyhän taju

Nykynuorten voi olla vaikea uskoa kristinuskon kertomuksia – sillä he ovat oppineet, että kaikkea syötettyä tietoa täytyy kritisoida