Valtiovarainvaliokunnassa istuu aivan erityylistä porukkaa kuin kyselytuntien rähinäremmi: "Esimerkiksi perussuomalaisten Ville Vähämäen en muista jauhaneen maahanmuutosta" - Vieraskolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Vieraskolumnit

Valtiovarainvaliokunnassa istuu aivan erityylistä porukkaa kuin kyselytuntien rähinäremmi: "Esimerkiksi perussuomalaisten Ville Vähämäen en muista jauhaneen maahanmuutosta"

Valtiovarainvaliokuntaan joutuu jonottamaan pitkään ja sieltä lähdetään yleensä vain vaalien kautta tai joskus ministeriksi. Näin kirjoittaa Pekka Alarotu Passipaikalla -kolumnissaan.

Eduskunnalla alkavat vuoden tärkeimmät työviikot. Valtiovarainvaliokunnan budjettimietintö valmistuu. Itsenäisyyspäivän jälkeen budjetti lyödään salissa pääluokittain kiinni valiokunnan jaostovetäjien ohjauksessa.

Valtiovarainvaliokunnassa istuu aivan erityylistä porukkaa kuin kyselytuntien rähinäremmi. Jäsenet vähättelevät valtaansa, mutta budjettimietinnön sanamuodoilla on ratkaiseva vaikutus valtion rahankäyttöön.

Esimerkiksi perussuomalaisten Ville Vähämäen en muista jauhaneen maahanmuutosta. Hän on yhdeksättä vuotta puolueensa luottohenkilö valtiovarainvaliokunnassa ja keskittyy asiaan.

Valtiovarainvaliokuntaan joutuu jonottamaan pitkään ja sieltä lähdetään yleensä vain vaalien kautta tai joskus ministeriksi.

Niinpä sivistys- ja tiedejaoston Esko Kivirannan kesk.) kätilöitävänä on jo 17:s budjetti. Lähes samaan on ehtinyt verojaoston Pia Viitanen (sd.). Traagisesti kuolleella varapuheenjohtaja Antti Rantakankaalla (kesk.) oli menossa 13: vuosi.

Pätevöityä voi myös muissa hommissa. Puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) on toiminut oikeusministerinä, varapuhemiehenä ja perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana. Vastaava ura on kunta- ja terveysjaostoa vetävällä Tarja Filatovilla (sd.).

Liikennejaoston vetäjä Kalle Jokinen on kokoomuksen entinen ryhmänjohtaja ja liikennevaliokunnan puheenjohtaja.

Vihreillekin tuli vihdoin jaostonvetäjä. Asunto- ja ympäristöjaoston Heli Järvinen kuuluu puolueen maltilliseen siipeen.

On hyvä, että perjantaina eronnut valtionyhtiöministeri Sirpa Paatero (sd.) harjattiin perusteellisesti.

Tuntuu olevan luonnonlaki, että valtionyhtiöt syöttävät vaikeat ratkaisunsa uuden ministerin ensimmäisten työviikkojen pyöritykseen. Paateron olisi pitänyt tämä tietää, koska hän on tehtävää aiemminkin hoitanut.

Varoittava esimerkki on Kemiran lannoiteteollisuuden myynti. Tuolloin vastuuministerin annettiin luikahtaa kuin koiran veräjästä.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Lue lisää

"Katri Kulmunin maine on nyt loassa, mutta hän on ehdokkaista ainoa, joka pitää esillä aluepolitiikkaa"

Eduskunta hyväksyi lakimuutoksen, jonka myötä hoitajamitoitus tulee voimaan

Eduskunta ei myönnä syyttämislupaa kansanedustaja Mäenpään puheenvuorosta

Passipaikalla: Päätehakkuun jälkiä keskustassa – alta paljastuu epätasainen taimikko