Joulutunnelman saavuttaakseen pitää ehkä vähän hössöttää – Mikä muuten erottaisi pyhän arjesta? - Vieraskolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Vieraskolumnit

Joulutunnelman saavuttaakseen pitää ehkä vähän hössöttää – Mikä muuten erottaisi pyhän arjesta?

Eveliina Kutila: "Todellinen joulu nimittäin alkaa, kun kaiken valmistautumisen jälkeen rauhoitutaan."

Jokaisella on otsikon kysymykseen varmasti omanlaisensa vastaus, sillä harva meistä välttyy kokonaan loppuvuoden suurimpaan juhlapyhään valmistautumiselta. Jos ei itse aio viettää joulua, niin ympäröivä yhteiskunta pitää huolen, että jokainen saa siitä osansa.

Osa on harrastanut asian kanssa hössöttämistä jo pidempään, intohimoisimmat jouluihmiset ovat aloittaneet lokakuun puolella. Toisille riittää vähempi omistautuminen asialle.

Osalle joulunalusaikaan liittyvät touhuilut ovat pakkopullaa, johon on painetta osallistua. Itse koen, että kaikenlaiset joulutapahtumat ja -juhlat, pieni hössöttäminen, sopivien lahjojen miettiminen ja muu valmistautuminen virittävät joulun tunnelmaan. Sillä iso osa joulun taikaa on valmistautuminen ja odottaminen.

Lapsille joulun odotus on iso asia, mutta kyllä odotuksen kihelmöinti kietoo meidät aikuisetkin valtaansa, jos ihan rehellisiä ollaan.

Sitä paitsi jouluvalmisteluista voi valita itselleen mieluisimmat kuten leipomisen, lahjojen hankinnan sekä koristelujen tekemisen, ja jättää omasta mielestä tylsät jutut, kuten siivoamisen, tekemättä. Samoin perinteistä voi valita toteutettaviksi itselle läheisimmät. Ja aina on vaihtoehtona olla tekemättä mitään.

Jos ihan kylmiltään ilman mitään valmistautumista hyppäisi viettämään joulua, niin tuntuisikohan se todelliselta joululta tai ehtisikö tunnelmaan mukaan ollenkaan?

Todellinen joulu nimittäin alkaa, kun kaiken valmistautumisen jälkeen rauhoitutaan. Yleensä aattona tai aatonaattona tulee selkeä hetki, jolloin joulurauha laskeutuu ja kaikki tohina loppuu kuin seinään. Istutaan yhteisen pöydän ääreen kiireettä ja vietetään aikaa yhdessä.

Siitä eteenpäin voi vain olla ja keskittyä olennaiseen: yhdessä oloon, hyvin syömiseen ja lepäämiseen. Kaikki on valmista ja mikä ei ole valmista, sen ei tarvitsekaan olla valmista.

Mutta jos ei hössöttäisi yhtään, niin ehkä jouluun rauhoittuminen ei tuntuisi niin voimakkaasti. Ehkä joulurauhan löytyminen vaatii sen, että pyhien vietto on selkeästi erilaista kuin kiireinen arki. Voi muutamaksi päiväksi käpertyä omaan kuplaan, jossa ulkoisen maailman murheet eivät paina. Silloin saa ravistella harteilta taakan ja keskittyä vain siihen hetkeen, jossa on.

Hektisessä työelämässä ja monenlaisten ristipaineiden keskellä eläessä joulurauhoittumisen tarve on korostunut. Voimme luvan kanssa perinteitä noudattaen vaipua hetkeksi omiin oloihimme. Rauha on vieläpä taattu, koska kaikki muutkin tekevät niin. Joulun ajankohta keskellä kaamosta luo vielä oivalliset puitteet tälle.

Kirjoittaja on MLL:n tiedottaja.

Lue lisää

Syksyn perunateatterit alkoivat pyöriä eikä tästä selviä kuin yksi peruna kerrallaan

Puutarhanhoito opettaa epäonnistumaan – päällimmäiseksi jää kuitenkin ilo

Perunamaakokeiluja

Aarre: Sata vuotta sitten maanomistaja takavarikoi Ilma Lindgrenin puolukat – ”Sen jälkeen Lindgren teki jotain sellaista, mistä hän ansaitsisi enemmän huomiota”