Joulun vaikutus ei pysähdy kielirajoihin – joululaulujen tapailu vieraalla kielellä avaa sydämen - Vieraskolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Vieraskolumnit

Joulun vaikutus ei pysähdy kielirajoihin – joululaulujen tapailu vieraalla kielellä avaa sydämen

Kaarlo Kalliala: "Joulu saa aikaan sen, että ihminen kuin ihminen tunnistaa olennaisen."

Tänä vuonna Turun tuomiokirkossa laulettiin kauneimmat joululaulut ensi kertaa saameksi. Čábbámus juovlalávlagiid veti kirkkoon satamäärin kiinnostuneita. Ennen muuta niitä, joiden oma äidinkieli on pohjoissaame, inarinsaame tai kolttasaame. Kaikilla kolmella me myös lauloimme.

Oman kielen sanat pystyvät siihen, mihin mikään muu kieli ei pysty. Äidinkieli on sydämen kieli. Se, mikä koskettaa syvimmin, puetaan sanoiksi omalla kielellä. Usein se myös lauletaan, jouluna semminkin.

Kääntäen voi käydä myös niin, että kun tapailee tuttua sanoitusta itselleen vieraalla kielellä, saa siihen uuden ja entistäkin pitävämmän otteen.

Olennaiset rivit laulusta Sydämeeni joulun teen näyttävät pohjoissaameksi tältä: ”Mu váimmus juovlamiella, ráfi, osku bohciida, mo njuoras sálbma doppe čuojaidivčče.”

Vaikken ymmärrä sanoista juuri mitään, sen tajuan hyvin, etten tosiaankaan ole ainoa, jonka jouluyö ja lumihuntu virittävät. ”Se ajatukset joulun tuntuun virittymään saa kuin harras sävel sisälläni soisi.”

Vuosi vuodelta arvostan enemmän ja enemmän tuota virittyneisyyttä, joulun tunnelmaa. Ei ole ollenkaan pinnallista, mitätöntä eikä myöskään falskia, että jonkin viikon ajan ”ikuisuutta kaipaa avoin mieli” ja että jopa ”syvä rauha leijuu sisimpään”.

Joulu saa aikaan sen, että ihminen kuin ihminen tunnistaa olennaisen. Joulun vaikutus ei selvästikään pysähdy mihinkään kieli- ja kulttuurirajaan. Se ulottuu joka paikkaan, niin kuin on tarkoituskin: enkelit julistivat paimenille ilu oppa álbmogii, ilon koko maailmalle, kaikelle kansalle, kaikille kansoille.

Jouluun valmistautumisen luomaa ilmapiiriä ja sisäistä tuntua ei voi verrata mihinkään muuhun. Joksikin aikaa ihminen muuttuu vastaanottavaiseksi hyvyydelle, rakkaudelle ja ystävyydelle. Hän tekee sydämeensä seimen ja ”mieleen hiljaiseen taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen”.

Seimen rakennusaineksia saa joulukonserteista, ja joulukirkossa se valmistuu. Meillä on tallella pyhyyden taju. Meissä on yhä puhtauden kaipuu ja Jumalan jano.

Vakaumuksellisella kolumnipaikalla vuorottelevat seurakuntapastori Salla Autere, vankilapastori Miika Hynninen, piispa Kaarlo Kalliala, kirjailija Minna Kettunen ja lähetystyöntekijä Anni Takko.

Lue lisää

Päihteet nappaavat ihmisen kuin katiska

Tarkkaamossa oli kaksi ruutua: toisessa näkyivät liekehtivät pilvenpiirtäjät, toisessa vauvan sydänkäyrä – tällaiseen maailmaan lapsi oli tulossa

Maailma ei ole rakennettu vain hyville, osaaville, nopeille ja pärjääville

Emme voi välttää kontaktia toisiin, joten tarvitsemme keinoja kommunikoida keskenämme