Vieraskolumnit

Ja tapahtui näinä päivinä... : "Maria ja Joosef olivat niin köyhiä, että heille ei myönnetty kuin 49 prosentin korolla myytäviä pikavippejä"

"Pihalla oli kaikeksi onneksi tallirakennus, joka oli jouduttu tyhjentämään hevosista, sillä niiden karsinat eivät täyttäneet EU-määräyksien mukaisia mittoja."

Olipa kerran todella huonotuloinen pariskunta, Maria ja Joosef, jolla ei ollut oikein mitään paikkaa mihin olisi voinut mennä. He olivat itse asiassa niin köyhiä, että heille ei myönnetty kuin 49 prosentin korolla myytäviä pikavippejä, ja niinpä he eivät voineet ostaa black fridayna oikein mitään.

He aprikoivat, että mitä tehtäisiin, kun verovirastolta tuli ilmoitus, että alv-raportit pitää tuoda omin käsin maakuntaviraston palvelupisteelle, koska Posti oli mennyt lakkoon ja sitä myöden lopullisesti konkurssiin, eikä ilmoituksia enää voitu toimittaa sen kautta perille. Ja niin pariskuntakin lähti isolle kirkolle raportteja viemään.

Koska bussivuorot oli lakkautettu maaseudun väestön harvenemisen vuoksi, pariskunta lähti taittamaan matkaa jalan.

"Ajatellaan valon puolelta", nainen sanoi, ”tämä on hyötyliikuntaa, jota meidän pitäisi Kansanterveyslaitoksen mukaan harrastaa ainakin tunti päivässä. Jos kaikki suomalaiset tekisivät niin, niin sairaaloissa olisi enemmän tilaa niille, jotka eivät itse aiheuta omia sairauksiaan.”

"Totta – sinä se osaat aina nähdä asioissa hyvät puolet", Joosef kiitteli vaimoaan, "mutta muista sitten, ettet postaa itsestäsi heti kuvaa Instagramiin synnytyksen jälkeen, koska jos olet kuvassa hoikka ja hyväkuntoinen, niin ihmiset kokevat sinua kohtaan someraivoa."

Niin, Maria oli tosiaan pieniin päin. Olihan itse pääministerikin jo pitkään hätistellyt ihmisiä synnytystalkoisiin, koska hän halusi jatkossakin keksiä vatsanpohjaa kutittavia ideoita eläkerahastoleikkeihinsä.

Kävelyä oli jo joltisen verran takana, kun Maria sanoi, että nyt ne supparit alkoivat, vauva syntyy. Koska heidän kännykkänsä oli luottohäiriömerkintöjen vuoksi suljettu, eikä hätänumeroon kehdannut heti soittaa, niin he päättivät pysähtyä erään maatilan kohdalla. Tilalla oli aamiaismajoitusta, mutta sinne pystyi varaamaan huoneita ainoastaan air b´n’ b:n kautta, ja siihen olisi tarvittu luottokorttia.

Pihalla oli kaikeksi onneksi tallirakennus, joka oli jouduttu tyhjentämään hevosista, sillä niiden karsinat eivät täyttäneet EU-määräyksien mukaisia mittoja. Karsinoihin oli jätetty vanhoja kuivikkeita, sillä hevosenkakkaa ei saanut Suomessa polttaa energiaksi, koska siitä tulisi pienhiukkasia ja ne ovat tosi vaarallisia.

Mutta Marialla ja Joosefilla ei nyt ollut oikein valinnanvaraa, joten he levittivät retkialustat karsinoihin ja Maria kävi siihen makaamaan. Joosefia hävetti, että he olivat näin vaatimattomissa oloissa, mutta taas Maria tiesi juuri oikeat sanat:

"Minä halusinkin tosi luonnonmukaisen synnytyksen, koska luin Vauva-palstalta, että se antaa naiselle kokonaisvaltaisen aistikokemuksen."

Ja niinpä siinä kävi, että Maria luomusynnytti ja isä oli urheasti mukana nyrhäämällä napanuoran taitavasti poikki taskuun unohtuneella muistitikulla.

Samaan aikaan kolme asiantuntijaa – somevaikuttaja, maaseudun elävöittämisprojektin hankevetäjä ja lakkautetun aluesairaalan kätilö – olivat lounaalla läheisessä kuppilassa. Pöytään liittyi myös paikallinen elämäntaiteilija, jota kutsuttiin vähän vinosti hymyillen Enkeliksi.

"Mulla olis teille kiinnostava keissi, josta kerron mielelläni lisää, jos tarjoatte mulle Ville Vallattoman", Enkeli vinkkasi.

Asiantuntijat suostuivat tilaamaan hänelle juomasekoituksen, sillä he tiesivät Enkelin hyväksi tarinaniskijäksi. Mutta nyt hän suorastaan ylitti itsensä: hän kertoi, että läheiselle tilalle oli asettunut random pariskunta, joille oli ilmestynyt kuin tyhjästä pieni vauva.

Parikunta suhtautui kuulemma oikein myönteisesti ajatukseen tarinansa jakamisesta ja siitä, miltä tuntuu olla Prisma-perhe, kun muut oman ikäiset huvittelevat baareissa ja reppureissuilla.

Ja, hankevetäjälle tiedoksi, tämä pariskunta pitää luomusta ja he haluaisivat perustaa puusepän pajan ja nyhtöhuovuttamon kylän vanhaan kansakouluun. Ei siinä tietenkään taloudellisesti mitään järkeä olisi, mutta eihän missään hankerahoituksissa ole.

Asiantuntijat innostuivat tarinasta silmin nähden. Tämä porukka olisi nähtävä! He hakivat Ärrältä tuliaisiksi proteiinipatukan, energiajuomat ja raaputusarvan silläkin uhalla, että vauvasta tulisi kolikkopeliriippuvainen.

Ja kyllä: siellä karsinassa oli Prisma-perhe hyvissä voimissa. Vauva näytti pojalta, mutta edes kätilö ei viitsinyt sanoa sitä ääneen, koska se olisi ollut sukupuolittavan sosiaalisen konstruktion vahvistamista, eikä kukaan haluaisi sellaista ilmapiiriä levittää.

"No niin, onneksi olkoon", hanketyöntekijä sanoi varovaisesti, "meillä saa vauvasatasen ja villasukat, kun muutatte vaan kirjat tänne Pykämäjärven Ala-Näkkilään."

"Sopiiko mitenkään jos ottaisin selfien", somevaikuttaja kysyi. Hän sai luvan, ja yhtäkkiä kuva oli saanut 11 480 000 tykkäystä, ja tilan pihalle alkoi kerääntyä ihmisiä, jotka halusivat vain nähdä vauvan ja ottaa itsekin sen kanssa kuvan.

Nämä kuvat saivat ihan älyttömästi jakoja, ja sen jälkeen yhteistyökumppanit kiinnostuivat Mariasta ja Joosefista ja tarjosivat heille ilmaiseksi kaikenlaista pientä näkyvyyttä vastaan.

Asiantuntijat lähtivät neljän perästä kotiin, koska heidän piti viedä lapset parkour-harkkoihin ja lukea sähköposteja. Mutta oikeassa Enkeli oli: lapsesta oli tuleva Kardashianejakin kuuluisampi hahmo, joka lunasti kuolemattomuuden jo eläessään.

Häntä kunnioitettiin vuosittain juhlalla, jossa syötiin itselle akuutti sepelvaltimotauti, ostettiin luotolla kertakäyttötavaraa, sekä vietiin hautuumaille muovikynttilöitä ja kaurantähkillä koristeltuja seppeleitä, joista putoilevat jyvät houkuttelivat paikalle lintuja levittämään salmonellaa.

Sellainen oli se kertomus erään pariskunnan vähän erikoisemmasta verotoimistoreissusta.

Kirjoittaja on toimittaja ja muutosvalmentaja.

Lue lisää

Kuka menee ensimmäisenä? – onko laumasielujen elämä turvallisempaa?

Mitä ihminen todistaa itselleen, kun laittaa onnittelun lemmikistään lehteen?

Anni Kytömäki ei halua puhua suhteestaan luontoon, sillä hän on osa sitä

Annatko sinäkin itsellesi modernin synninpäästön? Kuuntele kolumni Olgan kertomana