Vieraskolumnit

Näin sujui vuosi nuottapyynnissä – kausi alkoi marraskuun sijaan vasta tammikuussa

Nuottamiehen päiväkirja avaa ongelmia, joita ilmastonmuutos aiheuttaa kalastukselle.

Hyvin alkaneen jäätalven Pohjois-Karjalassa muuttivat alkutalvesta 2018–2019 massiiviset lumisateet siten, että röppöjäät ja eristävä lumi estivät kunnon teräsjään muodostumista. Nuottakausi alkoi normaaliin tyyliin tammikuussa. (Vuonna 1968 talvinuottaus saattoi alkaa marraskuussa.)

Kolmannes kaudesta oli siis heti kärkeen mennyttä. Sama meno on ollut halki maan – Päijänteelläkin kuulemma useammat peräkkäiset talvet ovat olleet lähes jäättömiä tai erittäin vaikeita.

Lopulta nuotalle päästiin, mutta repimistä ja raatamista kelkkojen ja rumpujen kanssa koko alkukausi oli. Mukaan tosin saatiin uusi nuori kalastaja, Lauri, 29.

Helmikuuta kohti kalaa liikkui markkinoille mukavasti. Kauden päätös koitti jo maaliskuun lopussa, kun ennestään heikko jää ilmoitteli sulamisen merkkejä. Viimeisille apajille saatiin Intiasta tutkija Ashish Kothari, joka kuvasi ihmeissään pyyntihommia. Ainakin Intiassa arvostetaan.

Tammikuun ja maaliskuun välissä ei pudottu kuin kolmesti uve-avantoihin, joita ilmestyy nykyään uusiin, ennakoimattomiin paikkoihin. Railojenkin sijainti vaihtelee.

Kesä voisi olla toivoa täynnä, jos ei olisi rajuja uusia tuulia. Rysälle ja nuotalle on vaikea isolla selällä mennä, jos hurrikaani puhaltaa läpi yön ja päivän. Rysien ankkurit eivät kestä. Mitä tehnee hurja karmutuuli kuoriutuneille muikunpennuille?

Kalasataman rysäporukat saivat hyviäkin saaliita muikkua, mutta yöksi tyyntymätön tuuli oli alituisen pohdinnan kohteena. Uisteluvene ajoi yläainat rysästä ainakin kerran poikki.

Syksyä kohti alkoi selvitä, että kalasatamalle saataisiin uusi nuottakunta pystyyn ensi talveksi. Kaksi uutta talvinuottarumpua levittäjineen, uudet romut, kuten kelkat ja veneet saatiin kuin saatiinkin hankittua. Ely-keskus ja kunta lähtivät rahoittamaan uutta perkuukonetta ja muikunpään katkaisijaa. Nuottaus poisti tänäkin talvena aika paljon ravinteita ja saalista järvistä.

BBC Lontoosta vieraili lokakuussa Ilomantsin Koitajoen jokinuottaajien luona. Kulttuuripyynnissä saatiin planktonsiikoja. Erämainen virta ja katkeamaton karjalaispyyntimuoto sai arvoisensa raamit ja huomion.

Vaikka syksyinen kutupyynti muikulla onnistui suhteellisen mukavasti ja Joen kaupunkiin saatiin mätiä sitä arvostaville, loppusyksy toi normaalit matalapaineensa. On joulukuun puoliväli ja kaikki suuret vedet liplattavat avoimina. Uudet norpparajoitukset ”riemastuttivat” väkeä kalasatamalla.

Ja kuitenkin: uusi nuori kalastaja, uusia nuottakalustoja, perkuukone, korjaantuva markkina, koululaisretkiä, BBC ja aika monta muuta hyvää syytä, mukaan lukien ammattimme mainio työpaikkailmastointi. Vielä sinnitellään!

Tero Mustonen on kalastaja, dosentti ja yksi IPCC:n ilmastoraportin pääkirjoittajista.

On joulukuun puoliväli ja suuret vedet liplattavat avoimina.

Lue lisää