Persujen "Jarppa" osoittautui kivaksi kaveriksi, mutta huonoksi ministeriksi - Vieraskolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Vieraskolumnit

Persujen "Jarppa" osoittautui kivaksi kaveriksi, mutta huonoksi ministeriksi

Hallituksessa perussuomalaisten populismi ei viimeksi kestänyt politiikan, talouden ja Suomen kansainvälisten sopimusten realismia.

Persujen hurja gallup-nousu on saanut monet ounastelemaan, että ensi vaalikaudella Jussi Halla-aho populisteineen on hallituksessa.

Mitähän hirveää sitten tapahtuukaan?

Se tiedetään jo. Pitää vain kuunnella kokemusasiantuntijaa.

Entinen persu ja entinen oikeus- ja työministeri Jari ”Jarppa” Lindström on jo antanut useita tilityshaastatteluja siitä, mitä seuraa, kun populisti löytää itsensä ministeri-Audin takapenkiltä.

Jarpalla on haastatteluille aikaa, sillä entinen ministeri on nykyinen työtön, joka nauttii kansanedustajan sopeutumiseläkettä, taluttelee Nani-koiraansa Voikkaalla ja harrastaa itsesäälinsekaista jälkiviisautta.

Tuoreimmassa haastattelussa (Yle.fi/uutiset, 26.12.2019) Lindströmin tarina kuulostaa sadulta, jossa viaton lapsonen tempautuu pahaan poliittiseen painajaisuneen. Kaikki juonenkäänteet ovat paitsi odottamattomia myös epämiellyttäviä.

Lähes kaikilta persujen keskeisiltä vaalilupauksilta putosi pohja, kun Timo Soini johdatti opetuslapsensa alkukesästä 2015 Juha Sipilän (kesk.) hallituksen hillotolpalle.

Populismi ei kestänyt politiikan, talouden ja Suomen kansainvälisten sopimusten realismia. Rajoja ei voinutkaan panna kiinni, ja markan sijasta saatiinkin aktiivimalli.

Vaalitilaisuuksissa tuli lupailtua yhtä ja toista. ”Kun tuli natsoja, sitä hankalampi oli lupailla”, Jarppa tietää nyt.

Tieto lisäsi tuskaa. Ministerin politrukki itki jo hallitusohjelmaa lukiessa.

Ministerisalkku, joka kansanedustajana oli tuntunut ”jännältä”, olikin nyt liian raskas kannettavaksi, kun voimat ja osaaminen eivät riittäneet. ”Mieluummin olisin istunut Fiatin takapenkillä kuin ministeriautossa.”

Persujen ja Lindströmin katastrofissa ei kaikki tietenkään ollut omaa syytä. Aivan älytön oli esimerkiksi Lindströmille lätkäisty oikeus- ja työministerin kaksoissalkku. Paperimies-laborantti pantiin oikeusministeriksi vastaamaan asioista, joiden menestykselliseen hallintaan hänellä ei yksinkertaisesti voinut olla edellytyksiä.

Ihmiskoe päättyi burn outiin ja sairauslomaan maaliskuussa 2017.

Kun halla-aholaiset Jarpan suureksi yllätykseksi valtasivat puolueen kesällä 2017, hän ei vaihtanutkaan Fiatin takapenkille vaan jökötti ministeri-Audissa sinisten loikkaritovereidensa kanssa.

Vuosikymmen poliittinen puliveivaus oli Jarpan jälkiarvion mukaan vastuunkantoa – ja tulihan siinä vielä pari vuotta ministeritiliä ennen kuin laskut lankesivat maksuun kevään 2019 vaaleissa.

Jarpan tarina on sangen opettavainen. Nykypersujen kannattaisi siihen perehtyä.

Kirjoittaja on politiikan toimittaja.

Muokattu 3.1. klo 8.20 korjaamalla ministerin nimi Jarmosta Jariksi.

Populismi ei kestänyt politiikan, talouden ja Suomen kansainvälisten sopimusten realismia.

Lue lisää

UPM:n Pesonen raahautui telkkariin vasta kun paine pakotti – yritysjohtajilla on julkisuudessa enemmän hävittävää kuin voitettavaa

Halla-ahon vaikea siivousurakka

Oppositio jättää välikysymyksen talous- ja työllisyystavoitteiden hylkäämisestä

Hallitus poksautti korkin lainapullosta