Vaietut totuudet kalvavat yhteiskunnan alitajuntaa rotan lailla - Vieraskolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Vieraskolumnit

Vaietut totuudet kalvavat yhteiskunnan alitajuntaa rotan lailla

Mekö muka uskallamme puhua vaikeista asioista avoimesti?

Höpö, höpö! Yhteiskunnan alitajuntaa kalvavat rotan lailla lukemattomat vaietut totuudet ja tabut, joita ei tohdita nostaa kansalaiskeskustelun kirkastavaan päivänvaloon.

Onneksi on vapaa media, joka rohkeasti tonkii esiin salaisuuksia muistaen jo otsikossa korostaa, että kyseessä on kuohuttava tabuaihe.

Varsinkin Suomen historian roskakoreista löytyy loputtomasti vaiettuja totuuksia.

Viime vuonna muistettiin 80 vuotta aikaisemmin syttynyttä talvisotaa. Ihme sinänsä, sillä lehdistön mukaan talvisota on ollut tabu – ainakaan sen syistä ei ole avoimesti keskusteltu.

Vuotta aikaisemmin tuli tasavuosia sisällissodasta, mutta hiljaisuudessa sekin ohitettiin, koska muun muassa dosentti Martti Häikiön haastattelun mukaan vuoden 1918 vallankumousyritys on tabu, jonka yli hypätään.

Tämä kaikki tuntuu oudolta, koska juuri merkkivuosina kirjakauppojen hyllyt notkuivat erilaisia sotahistoriallisia teoksia, päiväkirjoja ja muistelmia. Koska kyseessä on tabuluonteinen, vaiettu aihepiiri, tuskinpa niitä kuitenkaan kukaan halusi ostaa. Tätä emme voi varmuudella tietää, koska asiasta ei puhuta.

Myös suomalaista parisuhdetta rasittavat lukemattomat tabut ja vaietut totuudet.

”Lapsettomuudesta ei juuri puhuta”, totesi muun muassa kansanedustaja Leena Meri (ps.) eduskunnan kyselytunnilla viime lokakuussa. Tämä siitäkin huolimatta, että lehdistö on kirjoittanut rekkalasteittain monivärikuvilla varustettuja aihepiiriin liittyviä haastatteluja muun muassa Meren kollegoista Satu Taiveahosta (sd.) ja hänen silloisesta puolisostaan Antti Kaikkosesta (kesk.).

Lapsen tekoon liittyviä pyrintöjä hankaloittavat myös miesten vähenevä seksuaalinen halukkuus ja naisten vaihdevuodet, mutta tätä ei tiedosteta, koska eihän näistä asioista puhuta, sillä ne ovat tabuja.

Jos lapsi kuitenkin jollakin ihmeen konstilla saadaan syntymään tähän salailevaan maailmaan, hän todennäköisesti aika pian joutuu kiusatuksi, jos ei jo päiväkodissa niin viimeistään koulussa.

Tätä ei vain ymmärretä, koska aihe on kuoliaaksi vaiettu. Näin siitäkin huolimatta, että media raportoi viikoittain jonkin poliitikon tai julkkiksen rankoista kiusaamiskokemuksista – alkoholisti-isää unohtamatta.

Eivät vaietut tabut suomalaisessa yhteiskunnassa tähän lopu. Listaa voisi jatkaa loputtomasti, mutta nostetaanpa esiin vain pari kuohuttavinta esimerkkiä: lemmikkien saastuttava vaikutus ja keppihevosharrastus.

Ja kukapa olisi uskonut, että neljällä viidestä on salattu ufo-kokemus!

Kirjoittaja on politiikan toimittaja.

Lue lisää

Kepuäijät synkkinä ja Petteri Orpo tuomion torvena – keskusta ja kokoomus punnittiin puoluekokouksissa

Eränkävijän taidot punnitaan kuolleen metsän uumenissa

Pyy vaikuttaa helpolta saaliilta, mutta pyörähtää ovelasti karkuun ratkaisevalla hetkellä

Eduskunnan istuntosalista löytyy kaksi sataa puppusanageneraattoria