Vieraskolumnit

Maakuntien korkeakoulut tuottavat ministereitä

"Jo useamman hallituksen ministerien enemmistö on koulutettu maakunnissa."

Suomalaisen aluepolitiikan tunnustetuin tulos on korkeakouluverkosto. Se näkyy jopa valtioneuvostossa. Jo useamman hallituksen ministerien enemmistö on koulutettu maakunnissa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on tietysti Tampereen yliopistosta. Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) tutkinto on Lapin yliopistosta, sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) Itä-Suomen yliopistosta ja opetusministeri Li Anderssonin (vas.) Åbo Akademista.

Johtoviisikosta vain RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on koulutettu Helsingin yliopistossa.

Jörn Donner (skdl/rkp/sd.) valittaa jossain romaanissaan, että maaseutuyliopistojen intellektuaalinen anti on rajallinen.

Korkeakoulujen perustustutkinnot tuskin hirveää intelligenssiä vaativat. Tutkintovaatimuksetkin ovat suunnilleen samat koko maassa.

Ministerin tehtäviin ei pätevöidytä yliopistossa. Nyt sen tietää Antti Rinne (sd.), joka elämänkertansa mukaan uskoi juristintutkintonsa riittävän milloin mihinkin. Pääministerinä hän kompastui aivan yksinkertaiseen perusasiaan.

Ministeritason poliitikko tarvitsee tervettä järkeä ja luetun ymmärtämistä. Erityisesti tarvitaan tilannetajua. Veteraanipoliitikko Ilkka Kanervalla (kok.) sellaista usein on, joskus ei ollenkaan.

Kun Iranin pommit alkoivat jysähdellä Irakin puolelle, Kanerva kutsui silmänräpäyksessä eduskunnan puolustusvaliokunnan koolle. Valiokunnalla ei todellisuudessa ole siihen asiaan sanottavaa, mutta Kanerva nousi julkisuudessa päiväksi sankarien joukkoon.

Kanerva käytti tilanteen hyväkseen, kun puolustusministeri Antti Kaikkoselta (kesk.) pitää lausunnot kiskoa hohtimilla, elleivät ne koske hänen nais- ja asuntoasioitaan.

Suomalaisen Nato-panttipataljoonan joukot on sijoitettu ympäri maapallon. Joskus ne joutuvat pahoihin paikkoihin. Vastuullisen poliitikon pitää ymmärtää, että kansakunta tuntee syvää huolta pojistaan.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Lue lisää