Vieraskolumnit

Kuuntele kolumni Olgan kertomana: Valtava varastokateus

Kaikki oikeat maalaiset ajavat hienot traktorinsa punaisiin, peltisiin hienoihin halleihinsa.

Minulle on iskenyt varastokateus. Haluan siistiä, puhdasta, avointa kylmää varastotilaa, missä on betonilattia ja toimivat isot liukuovet. Kaikki oikeat maalaiset tässä ympärillä ajavat hienot traktorinsa ja kaikki muut ajettavat tai perästä vedettävät vempaimensa näihin punaisiin, peltisiin hienoihin halleihinsa, suojaan säältä kuin säältä.

Sellaisia ei meidän keskimäärin satavuotiaassa rakennuskannassamme ole: meillä seinät on hirttä tai lautaa, liukuovet ruosteessa tai kokonaan irti. Betoni on koko tilalla lähes vieras käsite.

Haluan muutosta niin kipeästi, että laitan tälläkin viikolla Eurojackpotin vetämään.

Täällä maalla on ihanan paljon tilaa. Useat piharakennukset mahdollistavat kaiken maailman asioiden, tavaroiden tai vaikkapa eläimien hamstraamisen, ja sitä meidänkin pihapiirissä on oikein pieteetillä toteutettu.

Kun kurkkaa mihin tahansa meidän useasta "varastoaitasta", voi nopeasti todeta, että olemme jättäneet Konmarin opit omaan arvoonsa.

Kun vielä perheen yhteinen työ on elokuvien ja mainosten kuvaaminen, voi mitä tahansa tavaraa pois heittäessä jo arvata, että jos nyt heitän tämän pois, muutaman kuukauden kuluttua etsimme kirppareilta samaa tavaraa tai huonekalua johonkin tiettyyn kohtaukseen.

Sitten on ne "omat" tavarat". Eli ulkoiselta olemukseltaan, tunnearvoltaan tai käytännöllisyydeltään niin vailla vertaa, että ne eivät ole lähdössä mihinkään.

Niiden lisäksi on liikkuvaa tilpehööriä, johon suhtaudun niin, että voisin minä tahansa päivänä joko ostaa tai myydä tavarat kirpputorilla. Ne vain pyörivät elämässä mukana.

Esineistä pitävän ihmisen elämä on kuin laihduttamista. Vaikka niitä esineitä kuinka omasta mielestään antaa pois, kierrättää tai myy torissa, aina tulee uutta tilalle. Ja taas on hamsteri uudestaan samassa juoksupyörässä.

Mieheni Tuukka on mahtava, koska hän inspiroituu vieraista paikoista hassulla tavalla. Hän on nimittäin ihan järjettömän kateellinen kanssaihmisilleen hienoista pihapiireistä.

Jos siis jollain on hieno, hoidettu pihapiiri, Tuukka tulee kotiin mietteliäänä ja vähän kiukkuisena. Hän juo muutaman pannun kahvia, päivittelee miten hienoa kaikki siellä jossain oli, ja lähtee tekemään jotain konkreettista, mikä tuo meidän pihamme edes askeleen lähemmäksi tuota inspiraation lähdettä.

Voisikohan tätä puhtia soveltaa pihalta peltihallien puolelle? Jos hän innostaisi puuskassaan minuakin luopumaan turhasta? Jos vienkin hänet seuraavan kerran elokuvien sijaan treffeille naapurin Petrin peltihalliin, ihan vain katselemaan paikkoja ja sen jälkeen kotona odottaa roskalava ja näppylähanskat kahdelle?

Olga perheineen asuu maatilalla Iitissä.

Lue lisää