Sää on pukeutumiskysymys, muttei yksinkertainen asia - Vieraskolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Vieraskolumnit

Sää on pukeutumiskysymys, muttei yksinkertainen asia

"Kaipaan kunnon talvea: rehellistä pakkasta ja kenkien alla narskuvaa lunta", kirjoittaa Eveliina Kutila kolumnissaan.

Uskon vahvasti siihen, että sää on vain pukeutumiskysymys. Lapin pakkasissa ison osan elämästäni asuneena ja ulkolajeja lapsesta asti harrastaneena myös kuvittelin osaavani pukeutua sään mukaan. Eihän se ole kuin lisätä kerroksia sitä mukaan, mitä alemmas mittarin lukema vajoaa.

Sitten paljastui, ettei asia olekaan näin yksinkertainen. Pelkkää mittarin lukemaa tuijottamalla ei pystykään päättelemään talvikeleillä sitä, kuinka kylmä ulkona on. Tuulettomaan ja kuivaan pakkaseen tottuneena olen joutunut opettelemaan todellista sään mukaista pukeutumista kantapään kautta.

Ensin muutin kahden ison järven rannalle Tampereelle opiskelemaan. Opiskelijakaverit ihmettelivät pitkin syksyä, kun valittelin palelemista. ”Miten sinua Lapin tyttöä voi palella?” No, katsoin mittarista lukeman ja pukeuduin ulos se mukaisesti. Ja poikkeuksetta olin liian kevyesti pukeutunut.

Meni useampi syksy ennen kuin tajusin, kuinka paljon kahdesta isosta järvestä nouseva kosteus vaikuttaa siihen, miten kylmältä ilma tuntuu. Olen asunut lapsuuteni ja nuoruuteni kahden ison joen risteyksessä, mutta ei niistä nouse samalla tavalla luihin ja ytimiin menevää kosteutta. Järvien jäädyttyä ei nimittäin enää Tampereellakaan palellut.

Muutto pääkaupunkiseudulle romutti lopullisesti uskoni siihen, että osaan pukeutua sään mukaisesti. Espoossa on pitänyt opetella ulkopukeutuminen jälleen uudestaan. Nyt pitää ottaa kosteuden lisäksi huomioon tuulen vaikutus.

En alkuun uskonut millään, kuinka iso vaikutus jo muutaman metrin sekunnissa puhaltavalla tuulella on siihen, kuinka kylmältä ilma tuntuu. Meni taas useampi talvi opetellessa ulkopukeutumista sääennusteen tuntuu kuin -lukeman mukaisesti sen sijaan, että olisin pukeutunut pelkän lämpömittarin perusteella.

Oikeastaan keittiön ikkunassa oleva lämpömittari on täysin koristeellinen, koska sen perusteella ei voi ulos tuuleen ja kosteuteen pukeutua. Ennen uloslähtöä on aina tarkistettava sääsovelluksesta muutkin muuttujat ja valittava sen pohjalta tarpeeksi kerroksia päälle.

Sitten tulee kuluvan talven kaltainen ikuinen marraskuu, josta ei ota millään selvää. On niin lämmintä, että luontokin on sekaisin ja heräilee kevääseen jo tammikuussa. Toisaalta samaan aikaan niin kylmä, ettei paksu talvitakki ole ollenkaan liikaa. Naurettavaltahan se tuntuu painella vesisateen vihmoessa paksussa untuvatakissa, mutta vähemmissä palelee.

Sanomattakin selvää, että kaipaan ”kunnon talvea”: rehellistä pakkasta ja kenkien alla narskuvaa lunta.

Lue lisää

Syyskuun lopun lämpimin lukema mitattiin Kokemäellä – mittari kipusi 23,5 asteeseen

Animaatio: Näin illalla alkava Aila-myrsky rymistelee läpi Suomen

Iskeekö Suomeen keskiviikkona Hilla vai torstaina Aila Aapelin voimalla? Syysmyräkän nimi ratkeaa rajuilman ajankohdasta

Lämmin sää jatkuu viikonloppuna, mutta sadekuuroja riittää koko maahan