"Se ihmisen saastuttaa, mikä tulee suusta ulos" - Vieraskolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Vieraskolumnit

"Se ihmisen saastuttaa, mikä tulee suusta ulos"

Minna Kettunen: "Emme voi valita uutisia, mutta voimme valita esimerkiksi sen, kerrommeko eteenpäin huonoja vai hyviä juttuja."

Meillä ei ole pulaa ikävistä uutisista ja huolestuttavista kuulumisista. Jos niiden alle antautuu, saattaa aivan väsyä. Synkkään uutisvirtaan hukkuvat helposti hyvät uutiset ja toiveikkaat viestit.

Emme voi valita uutisia, mutta voimme valita esimerkiksi sen, kerrommeko eteenpäin huonoja vai hyviä juttuja. Levittämällä kielteistä mielialaa lisäämme sen valtaa. Jakamalla myönteisiä asioita lisäämme maailmaan ainakin omalta osaltamme iloa, toivoa ja rakkautta.

Tummasävyisen mediavirran äärellä mieleen juontuvat suuren opettajan sanat: "Ei ihmistä saastuta se, mikä menee suusta sisään. Se ihmisen saastuttaa, mikä tulee suusta ulos." (Matt. 15:11)

Jeesus osoitti sanansa ensiksikin aikansa yhteiskunnan tärkeimmille jäsenille; Mooseksen lain tarkoille tuntijoille, joiden mielestä tietyt ruoka-aineet olivat epäpyhiä ja saastuttavia. "Ei ihmistä saastuta se, mikä menee suusta sisään."

Tämän perusteella saamme varmaan ajatella, että kaikki Luojan luoma ja ihmisen ruuakseen laittama ravinto on pyhää ja arvokasta. Kunpa muistaisimme kunnioittaa sitä emmekä haaskaisi. Kunpa pystyisimme jakamaan sitä tasaisemmin maan ja maailman ihmisille.

"Se ihmisen saastuttaa, mikä tulee suusta ulos." Tällä lauseella Jeesus taisi tarkoittaa muita kuin ruoka-asioita.

Suusta tulee ulos sanoja. Sieltä tulevat ulos kauniit sanat: kiitos ja anteeksi sekä välittämisen, rohkaisemisen ja lohduttamisen sanat, hyvät neuvot ja viisaat ohjeet.

Mutta sieltä tulevat ulos myös juorut, nalkuttaminen, pahan puhuminen selän takana, toisten vikojen etsiminen oman paremmuuden kustannuksella, ilkeä vihjaileminen, riidan haastaminen, rasistiset solvaukset ja vihapuhe.

Olisivatko nuo Jeesuksen mukaan sitä, mikä saastuttaa meidät? "Se ihmisen saastuttaa, mikä tulee suusta ulos.

Sen lauseen Jeesus ilmeisesti kohdisti muillekin kuin yhteiskunnan yläluokalle. Suuri opettaja taisi tarkoittaa ihan yleensä ihmistä, kaikkia meitä. Sinua ja minua.

Vakaumuksellisella kolumnipaikalla vuorottelevat seurakuntapastori Salla Autere, vankilapastori Miika Hynninen, piispa Kaarlo Kalliala, kirjailija Minna Kettunen ja kirkollisen työn koordinaattori Anni Takko.

Lue lisää

Kanamaista elämää – peräkanaa kulkemisesta yhteen rintamaan muutamassa viikossa

Positiivisiin ajatuksiin kannattaa keskittyä, kunhan muistaa, että elämän kuuluu myös tuntua

Liioiteltu itsevarmuus on välttämätön selviytymiskeino luonnollisen valinnan kovassa koulussa

Ei ole pakko ymmärtää – olennaisempaa on jonkinmoinen alttius vaikuttua ja jonkinlainen pyhän taju