Vieraskolumnit

Lakiesitys hoitajamitoituksesta vaati ähellystä ja yhdeksän kuukautta

Pekka Alarotu: "Sosialidemokraatit uskovat, että vanhustenhoito järjestyy työmarkkinakysymyksenä. Koko eduskunta tempautui uskoon mukaan."

Oppositio on ehtinyt kyllin pilkata peruspalveluministeri Krista Kiurua (sd.). Tämä erehtyi takavuosina voiman väärältä puolelta huutelemaan, että hoitajamitoituksen määrääminen on puolen tunnin työ.

Ministerinä Kiurulle selvisi, että puolen tunnin ähellyksen jälkeen kestää yhdeksän kuukautta, ennen kuin murtoluku on muuttunut lakiesitykseksi. Taisi jäädä koulussa biologian opinnot kesannolle.

Sosialidemokraatit uskovat, että vanhustenhoito järjestyy työmarkkinakysymyksenä. Koko eduskunta tempautui uskoon mukaan. Jokainen vanhainkotien elämää tunteva tietää, ettei se murtoluku mitään ratkaise. Taannoinen valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) uskalsi mutista sen puoliääneen, mutta hänet painettiin hiljaiseksi.

Luonnonopillisia kiistoja eduskunnassa syntyi heti valtiopäivien aluksi. SDP:n ryhmänjohtaja Antti Lindtman lupasi hallituksen saattavan Suomen hiilivapaaksi 15 vuodessa. Melkoinen täystuho elämälle.

Vihreiden ryhmänjohtaja Emma Kari väitti, että moni ei uskalla maapallon tulevaisuuden vuoksi tehdä lapsia. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vaati lopettamaan puheet, että lapsettomuus olisi ilmastoteko.

Jyväskylän kaupungin hanke yksityistää vesihuoltonsa tuohdutti. Maatalousministeri Jari Leppä (kesk.) ilmoitti, että ulkomaiden huonot kokemukset eivät puolla vesilaitosten kaltaisten luonnollisen monopolien yksityistämistä.

Sami Savio (ps.) halusi samassa yhteydessä asettaa sähkönsiirtoyhtiöille tuottavuuskaton. Mari Holopainen (vihr.) kehotti olemaan tarkkana, ettei vesien yksityistäjille jätetä porsaanreikiä.

Yksikään poliittinen ryhmä ei tunnustaudu Jyväskylän vesikaupan isäksi. Ilmeisesti puuhissa ovat virkamiehet taustavoimineen. Se tarkoittaa, että vaikka suunnitelma nyt nuijittaisiin kuoliaaksi, aina muutaman vuoden välein se ponnahtaa esille.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Lue lisää