Vieraskolumnit

Budjettiriihellä on aina onnellinen loppu

Budjettiriihi on nykyään poliittinen näytelmä, jonka käsikirjoitus on laadittu jo etukäteen.

Hallituksen budjettiriihi pidetään inhimillisesti katsoen myöhään eli vasta elokuun lopussa.

Ei ollut tällaista hänen hirmuisuutensa, valtiovarainministeri Iiro Viinasen (kok) aikaan.

Silloin hallituksen budjettiriihi hoidettiin pois kuleksimasta aikaisemmin – viimeistään ennen puoltapäivää 20. elokuuta. Silloin alkoi sorsanmetsästys ja ministerin piti päästä torrakko kädessä kaislikkoon. Siitä ei ollut tinkiminen.

Viinasen kanssa ei ollut tinkiminen paljon muustakaan. Nytkin hallitus yrittää vetää tiukkaa linjaa, mutta velka näyttää edelleen kasvavan miljarditolkulla – mitä nyt presidentin palkkiota vähän nirhataan.

Nykyinen valtiovarainministeri Petteri Orpokin (kok) on metsämiehiä, mutta osumatarkkuus tuntuu valtion menojen suhteen olevan vielä pikkuisen hakusessa.

Budjettiriihi on nykyään poliittinen näytelmä, jonka käsikirjoitus on laadittu jo etukäteen.

Valtion talousarvion päälinjat on lyöty lukkoon paljon ennen kuin ministerit kokoontuvat muka niistä päättämään. Kehysbudjetointi ei jätä improvisaatiolle tilaa.

Ennen kehysbudjetointia riihessä saattoi tapahtua yllättäviäkin asioita. Katosipa kerran sosiaali- ja terveysministeri Jorma Huuhtasen (kesk.) pääluokasta kokonainen miljardi yön pimeinä tunteina. Onneksi markat löytyivät aamun sarastukseen mennessä.

Poliittiset väännöt olivat rankempia, kun budjetti oli aidosti auki ennen neuvotteluja. Pertti Salolainen, jota pidettiin liian lepsuna kokoomusjohtajana, päätti kerran näyttää, että styrkkaa löytyy. Hän riitautti tomerasti satoennusteet!

Kun budjettineuvottelut alkoivat maanantaina, niin jokaisen median poliittisessa toimituksessa tiedettiin, että normaalin draaman kaaren mukaisesti, jonkinasteinen hallituskriisi kehitettiin torstaihin mennessä.

Yksi riihi on tiettävästi jäänyt kokonaan päättämättä – mutta se oli joskus Paavo Väyrysen aikaan.

Nyt budjetinteko on virkamiesmäisempää ja kliinisempää. Pari päivää ja ministerit kokoontuvat yhteisinfoon, jossa kerrotaan, kuinka mahtava budjetti on saatu kasaan. Aplodeja seisaaltaan.

Poliittinen retoriikka joutuu koetukselle, sillä kaikkien hallituspuolueiden on pystyttävä osoittamaan voittoja.

Erityisen kekseliäitä joutuvat tällä kertaa olemaan perussuomalaista karanneet ministerit, sillä kannatuskehitys vaatii nyt voimakasta tekohengitystä.

Voi olla, että hallituskumppanit ymmärtävät yskän ja syöttävät pari mehukasta herkkupalaa suoraan ex-persujen lapaan. Tarkkailkaa yritystukia ja solidaarisuusveroa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vaalit ja onni – huono yhdistelmä

Kossupullo pura ja kokoa!

Pelkureiden oma puolue