Vieraskolumnit

Haukkovat henkeään

Pekka Alarotu
Vieraskolumnit 07.10.2017

Pekka Alarotu: Huimasti kohentunut talouskasvu on selvästi lisännyt ministerien itseluottamusta.

Huimasti kohentunut talouskasvu on selvästi lisännyt ministerien itseluottamusta. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) tukki suut heti sisään tullessaan. Hän kolminkertaisti valtiovarainministeriön viisaiden herrojen virkavastuullaan tekemän kasvuennusteen ja oli oikeassa.

Budjettikeskustelussa Antero Vartia (vihr.) mussutti yritystuista. Lintilä kysyi, mitä vastataan työttömille paperimiehille, jos tuet radikaalisti poistetaan. Vartian mielestä paperimiehille ei pidä vastata mitään.

Satu Hassi (vihr.) tuomitsi kyselytunnilla valtioenemmistöisen Fortumin kaupat Saksassa. Lintilä vastasi lyhyesti, ettei aio kauppaa estää.

Liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) vastaukset ovat monisanaisempia. VR-välikysymykseen ministeri sai salista napakkaa sivustatukea.

Veturinkuljettaja emeritus Harry Wallin (sd.) väitti Bernerin kilpailuttavan junaliikennettä väärin ja pelkäsi VR:n liiketoiminnan olevan myynnissä. Mirja Vehka­perä (kesk.) ihmetteli, miksei Finavian olemassa olo häiritse, vaikka sille on vastaavalla tavalla siirretty Suomen lentokentät.

Mats Nylund (r.) epäili kilpailutuksen hyötyjä ruuhkaisen rataverkon vuoksi. Eero Lehti (kok.) vastasi, että junien pituutta voidaan lisätä ja vaunujen korkeutta nostaa, jos kysyntää on.

SDP:n puheenjohtajalla Antti Rinteellä oli suuri huoli VR:n omistaja-arvon katoamisesta yhtiön pilkkomisen myötä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) torjui.

Vasemmistosta kysyttiin, onko valtion omistajayksikön korkein virkamies Eero Heliövaara siinä tapauksessa väärässä? Sipilä vastasi, että on. Kysyjät jäivät haukkomaan henkeään.

Kaverit ovat nostaneet Heliövaaran vuosikymmenten mittaan monenlaisille talouselämän huippupaikoille. Usein hän on joutunut lähtemään. Nyt jopa valtion pitkä leipä on katkeamassa kesken.

Aiheeseen liittyvät artikkelit