Vieraskolumnit

Juha Sipilä: Suomi tarvitsee muutoksen

Vaalien loppuhuipennus lähestyy. Viime viikot puolueiden ohjelmia ja tavoitteita on esitelty niin ehdokkaiden suulla kuin mediankin välityksellä. On syytä vielä kerrata, mistä vaaleissa on kyse.
Eduskuntavaaleissa ratkaistaan, muuttuuko Suomen suunta. Ratkaisevaa on, mikä puolue nousee suurimmaksi. On tärkeää, että ihmiset lähtevät sankoin joukoin liikkeelle ja antavat tukensa muutokselle kohti parempaa huomista.
Päättynyt vaalikausi oli monessa mielessä pettymys. Hallitus oli historiallisen huono. Siltä puuttui poliittinen johtajuus, keskeiset tavoitteet ja rakenneuudistukset jäivät saavuttamatta. Eduskunnan istuntokausi päättyi hallituspuolueiden väliseen täydelliseen välirikkoon, jossa hallitus äänesti omia esityksiään vastaan. Toiseen tällaiseen nelivuotiskauteen meillä ei yksinkertaisesti ole varaa.
Keskustan tavoitteena on laittaa Suomi kuntoon työtä tekemällä ja toisista välittämällä. Olemme asettaneet viisi strategista tavoitetta vuodelle 2025, joiden saavuttamiseksi on tehtävä yhdessä töitä seuraavan kahden vaalikauden ajan.
Suomeen on saatava 200 000 uutta työpaikkaa, talous kahden prosentin kasvu-uralle ja velaksi eläminen loppumaan. Hyvinvointierot on saatava kapenemaan. Suomi on nostettava luovuuden ja osaamisen kärkimaaksi. Julkisen sektorin johtamisessa, byrokratian purkamisessa, digitalisaatiossa ja yhteiskuntaa edistävissä kokeiluissa on noustava malliksi muille maille. Suomi on nostettava biotalouden ja kestävän kehityksen edelläkävijäksi.
Suomi tarvitsee käänteen myös energiapolitiikassa. Keskustan linja on selkeä: mieluummin puuhaketta ja turvetta kuin tuontikivihiiltä. Korvaamalla kivihiilen ja öljyn kotimaisella uusiutuvalla energialla voimme luoda kaikkialle Suomeen työtä, yrittäjyyttä ja kasvua. Samalla parannamme kauppatasetta 2 – 3 miljardilla eurolla vuodessa.
Energialinjaustemme mukaisesti uusiutuvan energian osuus nostetaan yli 60 prosenttiin vuoteen 2034 mennessä. Myös piensähköntuotantoa auringosta, tuulesta tai bio- ja puukaasusta on mahdollista lisätä merkittävästi. Mahdollisimman moni suomalainen on saatava mukaan energiatalkoisiin ja hajautettuun sähköntuotantoon.
Tarvitsemme uusiutuvien energialähteiden rinnalla sähköntuotannossa myös ydinvoimaa ja yhdistetyssä lämmön- ja sähköntuotannossa puuhakkeen ohella turvetta. Hukkasimme kokonaisen vaalikauden väärällä tukipolitiikalla.
Energiapolitiikan uusi linja on mahdollista päättäjien, yritysten ja kansalaisten yhteistyöllä. Tässäkin asiassa tarvitsemme puoluerajat ja vaalikaudet ylittävää yhteisymmärrystä. Yritykset ja yksityishenkilöt investoivat uusiutuvaan energiaan vain, jos voimme tarjota pitkäjänteistä energiapolitiikkaa. …Suomalainen maaseutu on muutakin kuin energiantuotantoa. Byrokratia on kasvanut kohtuuttomaksi. Tarvitsemme normireformin niin maatalouteen kuin vaikkapa maalle rakentamisen ohjeistukseen. Suomalaiseen elämänmuotoon perinteisesti kuuluneita metsästystä ja kalastusta ei saa vaikeuttaa. Luonto ja maaseutu ovat osa suomalaisuutta.

Lue lisää