Vieraskolumnit

Kauhea linjariita – ilman riitelijöitä

Mitä Suomi oikein tarkoittaa? Mihin se valmistautuu?

Kekkosen ajoista tiedämme, että Suomessa ei koskaan ole ulkopoliittista linjariitaa. Linja on muuttunut Urkin ajoista, mutta aina tietysti ihan ilman riitaa.

Näin meille on vakuutettu taas viime päivinä, kun Iltalehti väitti, että presidentti Sauli Niinistöllä ja ex-ulkoministeri Erkki Tuomiojalla sekä eduskunnalla olisi riita Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta linjasta.

Kaikki epäillyt ovat vakuuttaneet, että ei ole mitään linja­riitaa. Hankala saada kränää todistetuksi, kun kukaan ei tunnusta riitelevänsä.

Tilanne on outo ja herättää epäilyksiä. Vankkumaton yksimielisyys valtiollisella tasolla vallitsee yleensä vain maissa, joissa toisinajattelijoiden ilmaisunvapaus rajoittuu allakan pitoon vankilan muuriin.

Kun kukaan ei tunnusta riitelevänsä, niin pakko on katsoa, löytyisikö dokumenteista todisteita.

Varoitan, tämä voi mennä pilkunviilaukseksi!

Eduskunnan puolustus­valiokunta käsittelee parhaillaan hallituksen puolustus­selontekoa. Siinä hallitus lainaa ulkoasianvaliokuntaa, joka on jo aikaisemmin antanut mietinnön hallituksen ulko- ja turvallisuus­poliittisesta selonteosta. Selontekojen nokkima­järjestyksessä jälkimmäinen on ikään kuin puolustusselonteon yläpuolella.

Ulkoasianvaliokunta totesi, että Suomi ei salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita vastaan. Tähän hallitus on nyt kuitenkin puolustusselontekoon lisännyt ikään kuin kaneettina, että ”tämä ei rajoita Suomen mahdollisuuksia antaa ja ottaa vastaan kansainvälistä apua tai tiivistää puolustusyhteistyötä”.

Joku voi tulkita: Suomi ei uhittele, mutta sen rajoittamatta, saattaa se joskus niinkin tehdä.

Mitä Suomi oikein tarkoittaa? Mihin se valmistautuu?

Näin kysytään varmaankin erityisesti Venäjällä, jossa kiihkeimmät kenraalit ovat jo siirtäneet kartalla Suomen nuppi­neulan Naton leiriin – aivan kuten kiihkeimmät kenraalit Suomessakin.

Venäjä on saanut Suomelta toistuvasti vakuutuksen, että ei tässä Natoon olla menossa, mutta yhteistyötä tehdään läntisen sotilasliiton, EU:n, ruotsalaisten ja Yhdysvaltojenkin kanssa. Jokaisen itsenäisen valtion oikeus on maksimoida turvallisuuttaan ja puolustustaan. Niin se taitaa Venäjäkin tavan takaa todeta, kun muskeleitaan pullistelee.

Puolustusvaliokunta on nyt tarkan paikan edessä, miten se kysei­sen uhitteluklausuulin muotoilee. Ajatus lienee, että Suomi ei toimi laukaisualustana hyökkäykselle, mutta jos se joutuu kriisin osapuoleksi, pelisäännöt saattavat muuttua.

Ei tässä tämän kummempaa linjariitaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Presidentti Sauli Niinistö ehdottaa Iltalehdessä: Velallinen voisi jäädä vuokralle taantuvalla paikkakunnalla olevaan asuntoon – omistussuhde järjesteltäisiin uudelleen

Presidentti Niinistö tapaa Ukrainan presidentin Kiovassa – toiveet Venäjän ja Ukrainan suhteiden lientymisestä parantuneet

Moni suomalainen lukee tänä iltana tunnin verran – Osallistutko sinä lukukampanjaan?