LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Vieraskolumnit

Luokkakokous kertaa opintoannin

Suurin oppi ja hyöty kansanopistossa vietetystä vuodesta ei ollut kirjoista tai luennoilta ammennettu.

Osallistuin syyskuun alussa tämän vuoden jännittävimmälle illalliselle, kun kokoonnuimme kansanopistolinjamme luokkakokoukseen.

Aloitimme vuoden mittaisen yhteiselomme ja opintomme tasan 20 vuotta sitten samalla viikolla kuin prinsessa Diana kuoli.

Mukana oli ihmisiä, joita en ollut nähnyt kevätjuhlamme jälkeen. Osan kanssa olimme pitäneet epäsäännöllisen säännöllisesti yhteyttä, osaan olin törmännyt ammatillisissa yhteyksissä, osan kuulumisista olin perillä Facebookin ansiosta.

Yhtä kaikki jokaisen olisin tunnistanut, jos olisimme sattumalta tulleet kadulla vastakkain. Totesimme jo illan aluksi yhteisesti, että oli ihan kuin aikaa ei olisi kulunut ollenkaan.

Kuulumiskierroksen jälkeen jutut jatkuivat ihan kuin olisimme vasta viime keväänä lähteneet kukin omille teillemme, varmaankin tiiviin asuntolaelämän ja samoilla kursseilla intensiivisesti vietetyn ajan ansiosta.

Moni oli jatkanut tietään yhteisten opiskelujemme viitoittamana kohti työelämää journalistiikan tai viestinnän parissa. Osa lähti jo kansanopistovuoden jälkeen opiskelemaan ihan muuta kuin tiedotusoppia, muutama oli jo ehtinyt vaihtaa alaakin.

Opintojaan keskisuomalaisessa kansanopistossa kukaan ei kuitenkaan katunut. Ihan jo sen takia, että oppiaineemme on osoittautunut hyödylliseksi muissakin ammateissa, kun viestintätaitoja vaaditaan nykyään lähes kaikissa työtehtävissä.

Suurin oppi ja hyöty kansanopistossa vietetystä vuodesta ei kuitenkaan ollut kirjoista tai luennoilta ammennettu. Opiskelijakaverini tiivisti asian toteamalla, että se vuosi oli aikuiseksi kasvamisessa kaikkein tärkein.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Päiväunille? "Eihän sitä nyt keskellä päivää kehtaa makkuuttaa!"

Kotitöiden excelöinti voi tehdä onnelliseksi – "Pyykinpesu lapsiperheessä ei ole vain sitä, että tungetaan likaiset vaatteet pyykkikoneeseen ja laitetaan kone päälle"

Oletko koskaan tehnyt oikeaa työtä?