Vieraskolumnit

Luokkakokous kertaa opintoannin

Suurin oppi ja hyöty kansanopistossa vietetystä vuodesta ei ollut kirjoista tai luennoilta ammennettu.

Osallistuin syyskuun alussa tämän vuoden jännittävimmälle illalliselle, kun kokoonnuimme kansanopistolinjamme luokkakokoukseen.

Aloitimme vuoden mittaisen yhteiselomme ja opintomme tasan 20 vuotta sitten samalla viikolla kuin prinsessa Diana kuoli.

Mukana oli ihmisiä, joita en ollut nähnyt kevätjuhlamme jälkeen. Osan kanssa olimme pitäneet epäsäännöllisen säännöllisesti yhteyttä, osaan olin törmännyt ammatillisissa yhteyksissä, osan kuulumisista olin perillä Facebookin ansiosta.

Yhtä kaikki jokaisen olisin tunnistanut, jos olisimme sattumalta tulleet kadulla vastakkain. Totesimme jo illan aluksi yhteisesti, että oli ihan kuin aikaa ei olisi kulunut ollenkaan.

Kuulumiskierroksen jälkeen jutut jatkuivat ihan kuin olisimme vasta viime keväänä lähteneet kukin omille teillemme, varmaankin tiiviin asuntolaelämän ja samoilla kursseilla intensiivisesti vietetyn ajan ansiosta.

Moni oli jatkanut tietään yhteisten opiskelujemme viitoittamana kohti työelämää journalistiikan tai viestinnän parissa. Osa lähti jo kansanopistovuoden jälkeen opiskelemaan ihan muuta kuin tiedotusoppia, muutama oli jo ehtinyt vaihtaa alaakin.

Opintojaan keskisuomalaisessa kansanopistossa kukaan ei kuitenkaan katunut. Ihan jo sen takia, että oppiaineemme on osoittautunut hyödylliseksi muissakin ammateissa, kun viestintätaitoja vaaditaan nykyään lähes kaikissa työtehtävissä.

Suurin oppi ja hyöty kansanopistossa vietetystä vuodesta ei kuitenkaan ollut kirjoista tai luennoilta ammennettu. Opiskelijakaverini tiivisti asian toteamalla, että se vuosi oli aikuiseksi kasvamisessa kaikkein tärkein.

Lue lisää

Onko onnea olla nuori some-ajassa? "Aika harvalle tuli aikoinaan mieleen lähetellä tuntemattomille etanapostilla omien sukuelintensä kuvia"

Huomaa ja arvosta omaa osaamistasi

Minimalismi kiehtoo – mutta voi hyvänen aika, että siihen on matkaa!

"Kaikesta etätyön hehkutuksesta huolimatta yllättävän moni pomoportaassa on sitä mieltä, että työt on tehtävä työpaikalla"